Lucas mamma har ikke tilsluttet seg IS -er det derfor norsk UD sier nei til å hjelpe ham hjem?

Narvikgutten Lucas Mohammed Jektvik ble i 2011 bortført til Libya av sin far. I september 2019 uttrykte guttens far ønske om å komme tilbake til Norge med sin sønn,

Norske barn i utlandet som ikke har foreldre som har vært aktive terrorister i islamsk stat, ser ut til å stille bakerst i køen på hvem som Erna Solberg, Trine Skei Grande og Kjell Ingolf Robstad ønsker å hjelpe hjem. Samtidig som de norske myndigheter la planer for å hente hjem den kvinnelige IS terroristen Sumaira Ghafoor og hennes to barn, hvorav den ene angivelig skal være syk, pågikk samtidig som NRK og TV2 kunne fortelle at norske myndigheter ikke vil hjelpe Lucas fra Narvik som i 2011 ble bortført av sin far og ført til Libya hvor Norge og Nato var tungt involvert i bombing av landet. Sumaira Ghafoor som vokste opp på Stovner dro til Syria for å slutte seg til Islamsk Stat. Det er nettavisen Resett som i dag valgte å avdekke identiteten til den terrorsiktede kvinnen. Fra juni 2013 til og med våren 2019 oppholdt seg i Syria – områder som var kontrollert av Jabhat Al-Nusra og senere ISIL. Gjennom denne perioden var hun gift med flere fremmedkrigere, blant annet det tidligere medlemmet av Profetens Ummah Bastian Vasquez, som er antatt død

Parallelt med at tre-parti-regjeringen som er ledet av Erna Solberg jobbet for å hente hjem den pakistansk fødte norske kvinnen og IS terroristen Sumaira Ghafoor kunne TV2 fortelle den triste historien om hvordan norsk UD svarte nei på å hjelpe hjem Lucas fra Narvik som ble bortført til Libya av sin far i 2011. I dag er Lucas 14 år. Men guttens mor, Kristel Jektvik har ikke sett sønnen sin siden han var seks år gammel.  For da hun skulle hente Lucas på skolen en desemberdag i 2011, var han forsvunnet med faren sin. Ifølge politiet peker alle spor mot at Kristels ekssamboer har tatt med seg deres felles sønn til Libya, farens opprinnelige hjemsted. I dag ønsker faren å komme hjem frivillig med sønnen deres, og har derfor tatt kontakt med politiet i Nordland.

Har foreldet pass

Mor til Lucas har tatovert inn et bilde av sin sønn på armen. (Foto: Facebook)

– Han har vært i kontakt med oss flere ganger, stort sett over Messenger. Han sier at han ønsker å returnere til Norge med Lucas, sier politiadvokat Siv Remen til NRK søndag. Men på grunn av det norske lovverket ser det ikke ut til at de to kommer hjem med det første, skrev NRK i fjor høst. Faren til Lucas er libysk statsborger, men hadde oppholdstillatelse i Norge før han dro. Lucas er norsk statsborger, men har ikke lenger gyldig norsk pass. Dermed trenger de visum for å komme seg til Norge, men den norske ambassaden i Libya er stengt av sikkerhetsmessige årsaker. Morens bistandsadvokat, Lise-Marthine Jensen forteller at de har forsøkt å få hjelp av norske myndigheter for å få Lucas hjem igjen, uten hell. Så langt har norske myndigheter ikke utvist noen form for kreativitet for å hente gutten hjem til sin mor som aldri har vært medlem eller støttespiller til IS. Mens det ikke manglet på ressurser og kreativtet for å hente den terrorsiktede IS kvinnen og hennes to barn hjem til Norge, er myndighetene og norsk UD ikke like kreative i forhold til Lucas som nå er 14 år gammel. I dette tilfellet er det ingen vilje til å utstede og sende en mann av sted til Libya for å gi gutten et norsk nødpass, ei heller noen vilje til å utstede et visum til gutten som opprinnelig var bosatt i Narvik. Verken KrF, Kjell Ingolf Robstad, Høyre og Erna Solberg eller Venstre og Trine Skei Grande eller Hans Fredrik Grøvan har løftet en eneste finger for å se til at gutten kommer hjem. Og hjemme i Narvik sitter fremdeles Kristel, og venter på at den nå 14 år gamle sønnen hennes skal komme hjem igjen.Selv om det har gått åtte år, har hun aldri mistet håpet om å få han hjem. Håpet har vært der i alle år. En dag skal Lucas få julepresangene fra 2011, sier hun til TV2. Mens hun ennå venter.

2 tanker om “Lucas mamma har ikke tilsluttet seg IS -er det derfor norsk UD sier nei til å hjelpe ham hjem?

  1. Barneminister Ropstad: Barna er uskyldige. Denne gutten er uskyldig og bør få komme hjem. Selvfølgelig. Noe annet ville være en vederstyggelighet fra Ropstads ståsted!

Det er stengt for kommentarer.