En blodig dag for Israel som vil fortsette til målene er nådd, 48 israelske soldater drept

Israel nekter å bøye seg for amerikansk press og Netanyahu sier krigen kan bli langvarig

I løpet av de siste døgnene har Israel blitt presset til å akseptere fem humanitære tv-netanyahuvåpenhviler som ikke har ført til noe annet enn at Hamas har fått tid til å omgruppere, forsterke sine stillinger og ikke minst hentet frem nye og ferske raketter som gjerne har vært lagret i UNRWA skoler og andre sivile lagre. Både den amerikanske utenriksminsteren, FNs generalsekretær Ban Ki-moon og leder av den palestinske selvstyremyndigheten, Mahmoud Abbas har presset hardt på for å få på plass såkalte humanitære våpenhviler og det samme har vår egen Børge Brende.

Senest søndag kveld ringte dem amerikanske presidenten Israels statsminister obama-callBenyamin Netanyahu med krav om øyeblikkelig våpenhvile og mandag formiddag fulgte FNs sikkerhetsråd opp med et krav om våpenhvile. Det internasjonale presset på Netanyahu var så sterkt at han delvis bøyde unna. Det nye slagordet IDF kringkastet var følgende tese: “Dersom Hamas ikke skyter vil vi heller ikke skyte, men dersom Hamas angriper vil Israel gjengjelde.” Policy-skifte fra IDF ble av Hamas tolket som et tegn på israelsk svakhet. Inntrykket av dette ble søndag kveld ytterligere forsterket da Israel etter telefonsamtalen med Obama gikk ut med nye ordre til soldatene: Troppene skulle vise tilbakeholdenhet i møtet med palestinske rakettangrep og gi “våpenhvilen” en fair sjanse. Imidlertid og kanskje ikke overraskende brukte de palestinske islamistene dette som et kjærkomment pusterim for å klargjøre for neste stadie i deres krigføring.

Verken amerikanerne, israelerne eller egypterne forventet at den radikale del av Hamas
ville komme til å iverksette et mer omfattende angrep på den første dagen av “Eid al-Fitr festivalen”. Men gjennom et velkoordinert rakett, tunnel og granatangrep påførte de Israel et av de mest smertelige tap i den tre uker lange konflikten og tok livet av ti israelere. iron-domeEtter en stille natt og formiddag slapp Hamas døden løs mandag ettermiddag og angrep Ashkelon, Netivot og Ofakim. Rundt klokken 0430 lokal tid, hadde Hamas tenkt å gi Israel en ubehagelig overraskelse med å avfyre en av sine tyngre Fajr-5 raketter som kan nå så langt som 75 kilometer mot Tel Aviv. Men istedet for å gå opp i luften falt raketten ned i nærheten av Shifa sykehuset og eksploderte. Minst 10 mennesker ble drept i eksplosjonen. En knapp halvtime senere satte Hamas i gang et granatangrep mot Eshkol, der en gruppe soldater var samlet. De får inn en fulltreffer og dreper fire og ni blir skadd. Dette granatangrepet ble samordnet med et annet rakettangrep, rettet mot Ofakim og Mt.Karmel.

Rundt klokken 18, en gruppe på fem terrorister hopper ut av en tunnel i nærheten av Kibbutz Nahal Oz. De skjøt og drepte fem israelske soldater og ble selv drept i skuddvekslingen med israelske soldater. Den tiende soldaten ble skutt og drept av en palestinsk snikskyter i Gaza mandag morgen. De siste dødsfall forteller at 48 israelske soldater har bøtet med livet i den tre uker lange anti-terroraksjonen på Gazastripen. Mandag kveld så det ut som IDF har utvidet sine operasjoner vestover. Innbyggerne i Jebalya og Zeitun fikk beskjed om å evakuere sine hjem og kort tid etter begynte israelsk artilleri beskytningen av Ain Bureij. Statsminister Netanyahu, forsvarsminister Ya’alon og den israelske stabssjefen Benny Gantz holdt en felles tv-opptreden mandag med ordene om fortsette kampen mot Hamas inntil alle mål er nådd, uansett hvor lang tid dette vil ta. Den israelske statsministeren sa: I dag har vi fått føle på terrorisme både fra luften og bakken, ødeleggelse av terror-tunnelene er et viktig skritt mot demilitariseringen av Gazastripen, og demilitarisering er den eneste veien til virkelig og varig fred. Forsvarsminister Moshe Ya’alon sa videre at Israel ikke lenger vil tolerere dialog med terror-tunneler og raketter, Hamas har fått juling og vil også komme til å få det, inntil de forstår at Israel aldri vil komme til det punkt at vi gir oss. Stabssjef Benny Gantz sa: Som et menneske er det vanskelig å akseptere sivile dødsfall, men i motsetning til Hamas som også er ansvarlige for minst 10 eller 12 døde ved Shifa-sykehuset som ble rammet av en rakett ment for Tel Aviv som eksploderte for tidlig. (Saken fortsetter under videoen -for engelsk tekst, velg transkript til engelsk)

https://www.youtube.com/watch?v=elKSbwqtz_A

 

Den 24 timers “humanitære våpenhvilen” var for Hamas ikke noe annet enn et springbrett for å eskalere volden og stå opp i mot den neste fasen i det israelske forsvarets operasjoner. Det store spørsmålet er, vil Israel gjennom sine krigsplaner endelig lykkes med å vinne den viktige kamp mot en aggressiv islamistisk terrorbevegelse. Et annet spørsmål vi må stille er: Vil Israels politiske lederskap fortsatt evne og stå i mot det massive internasjonale presset som skytes mot den jødiske staten. På hjemmebane har Netanyahu nær sagt full oppslutning men fra Det Hvite Hus møter han stadig motbør selv om tonen fra utenriksminister Kerry var noe mer spak i dag.