Blogger-advokat Brynjar Meling i ordkrig med Dagen redaktør Vebjørn Selbekk om ytringsfrihet og Resett boikott

Blogger Christensen tapte saken mot pastor Torp fordi Meling verken hadde tro på saken eller en troverdig strategi i Tingretten. Det har i de siste dagene versert en ytringsfrihets-debatt etter at det ble kjent at ekstreme venstreliberale aktivister anført av Venstres Sveinung Rotevatn har brukt sine Twitterkontoer til å oppfordre næringslivet til å stanse annonsering i nettavisen Resett som har vokst til å bli en forholdsvis betydelig størrelse i mediabildet. Selskaper som Jysk, Komplett, Sulland gruppen og bil-extra har etter press fra fascister fra ytterste venstre stoppet all annonsering på nettstedet. Saken er også blitt omtalt både på Dagsrevyen og i NRKs nettsider. En som har reagert sterkt på at en sentral aktør i regjeringen nå driver politisk aktivisme mot et medium som har et annet syn på virkeligheten enn det Venstre politikeren har er Vebjørn Selbekk i avisen Dagen. “– Det kan da umulig være en statssekretærs oppgave å mene noe om hvor annonsører bør annonsere eller la være å annonsere. Dette var svært skuffende av Rotevatn, skrev han på Twitter. En som gikk i strupen på Selbekk fordi han med dette gav støtte til Resett og retten til ytringsfrihet, var advokat Brynjar Meling som gikk hardt ut mot Vebjørn Selbekks forsvar av Resett:

Forsvarsadvokat Bryjar Meling var Christensens forsvarer i Borgarting Lagmannsrett og tapte fordi det viktigste slaget utspant seg i tingretten.

” Du kan umulig være en redaktør for den kristne avisa Dagen å løpe et grumsete, fremmedfiendtlig nettsted som Resett, sitt ærend,” skriver advokaten som blant annet var forsvarer for blogger Jan Kåre Christensen i den såkalte “horebukk-saken”. Som kjent ble blogger Jan Kåre Christensen idømt et forelegg på kroner 12000 etter å ha omtalt pastor Jan Aage Torp som horebukk og psykopat på den himmelske blogg.  Kjendis-advokaten Brynjar Meling er mest kjent som forsvarer for den terrordømte Mulla Krekar. Meling var som kjent også forsvarer for blogger Jan Kåre Christensen da Christensens ytringsfrihet ble satt opp mot pastor Jan Aage Torps rett til privatliv. Selv om Dagen redaktør Selbekk uttalte at blogger Christensens utsagn om pastor Torp var usmakelige skrev likevel Selbekk dette: ” Til tross for utsiktene til mer kristelig gjørmebryting, håper vi at denne saken blir anket og havner i Lagmannsretten. Vi er enig med Christensens forsvarer Brynjar Meling i at dette er en prinsipielt svært viktig sak. Det mener vi selv om vi vil være helt tydelig på følgende: Christensens skriverier på nettet er langt utenfor enhver anstendighet og langt utenfor enhver kristelighet. Det er ikke slik man skal omtale sin neste. Og den typen språkbruk hører definitivt ikke hjemme pastorkolleger imellom.

Selv redaktør Vebjørn Selbekk i Dagen kunne nok ha vært en langt mer egnet advokat for blogger Christensen

Men dermed er det ikke sagt at Christensens blogging bør være straffbar.  Å dømme ytringer som kriminelle er i seg selv en svært alvorlig sak. Og spesielt når det er snakk om religiøse ytringer, slik det tross alt er i Christensens tilfelle” skrev Selbekk som også i en epost til Christensen bekreftet sin støtte. Paradoksalt nok ble Christensen i sin sak omkring ytringsfrihet forsvart av en advokat som idag går til angrep på Vebjørn Selbekk fordi han mener at det er problematisk at en statssekretær i regjeringen driver ren aktivisme for å stoppe et medium som har et annet ståsted enn det Sveinung Rotevatn og Venstre selv har. Når jeg leste om ordkrigen mellom Selbekk og Meling og ser hvor Meling plasserer seg, skjønner jeg meget godt hvorfor han tapte saken for sin klient Jan Kåre Christensen. Mer slett forsvarerjobb fra en totalt uinspirert og lite engasjert advokat skal man lete lenge etter.  Skulle utfallet ha blitt et annet, måtte Christensen ha funnet seg en advokat som enten brant for ytringsfriheten eller som trengte saker å profilere. I forkant av rettssakene var Meling uvanlig taus og selv overfor avisen Vårt Land avleverte den profilerte advokaten svar som helt tydelig indikerer lite engasjement. Etter oppslaget om hans verbale ordkrig med redaktør Selbekk forstår vi bedre hvorfor Meling kjørte et platt og tannløst forsvar. Jeg tenker advokat Meling ler hele veien til banken.

Kjendis-advokat som blogger Christensen støttet seg på med annonseflause

Som de fleste andre aktører hos Google Ads bruker rampetepiker.no «retargeting annonsering», som betyr at dersom du har besøkt deres hjemmeside, vil annonsene deres dukke opp også på andre nettsider du besøker. Wessel-Aas kan dermed ha fått opp annonsen Rampetepiker.no på bakgrunn av sin egen søkerhistorikk på Internett.Flere påpekte dette overfor advokaten. – Du må ha overraskende lite kompetanse på Internett. Annonser har ingenting med Resett å gjøre, men kommer opp som forslag til DEG og ikke Resett. Søk på en by og du vil få annonser om hotell og fly i område på no time. Hvorfor du får opp rampete jenter vet du nesten best selv, skrev en person i kommentarfeltet. Den kjente advokaten som blant annet har uttalt seg til Christensens nettsted har med dette avslørt sin egen internett bruk. Wessel-Aas er ikke den første som har gått i tilsvarende felle og selv valgt å stille sin egen internettbruk frem til spott og spe for allmuen.