Tyrkia truer Nato enighet om Syria -samtidig har Tyrkia tjent stort på oljehandel med IS

SPLID: Nato-landene Tyrkia og USA er på kollisjonskurs i Syria. I midten står en venstreorientert kurdisk milits.

klassekampenDet tyrkiske regimet som lenge har gjort store summer på å kjøpe billig olje fra Islamsk Stat splitter nå Nato landene i synet på den syriske konflikten, melder avisen Klassekampen. -Tyrkias rolle i borgerkrigen i Syria truer samholdet i Nato. Det mener oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets Høgskole. Den tyrkiske deltakelsen i borgerkrigen skaper en fare for mer splid i alliansen, sier han. Det er Nato-landene Tyrkia og USA som er på kollisjonskurs. I midten av konflikten står en venstreorientert kurdisk milits, som nå er under press både fra Tyrkia og Islamsk Stat. Samtidig blir den russiske avsløringen om at Tyrkia er dypt involvert i handel med islamsk stat om billig olje, bekreftet og gjengitt av flere kilder.

-Nå eskalerer også en annen konflikt mellom Tyrkia og USA. Som et ledd i krigen mot IS har amerikanske myndigheter støttet den kurdiske YPG-militsen. Dette er en av få ikke-statlige grupperinger i Syria som Russland også kan støtte. Problemet er at YPG er en nær alliert av Tyrkias erkefiende PKK. Den kurdiske venstreside-militsen PKK har ligget i krig med tyrkiske paramilitære styrker siden våpenhvilen røk i sommer. Nå eskalerer konflikten på begge sider av grensen mellom Tyrkia og Syria. De siste ukene har YPG kriget mot den såkalte Levant-fronten, som blir støttet av Tyrkia. Samtidig leverer USA stadig mer våpen og flystøtte til YPG. Dermed har Tyrkia og USA havnet på hver sin side i en skyggekrig i Syria, og det duket for en dragkamp om de syriske kurdernes skjebne internt i militæralliansen. Konflikten mellom to medlemsland er farlig for Nato, mener Tormod Heier, som blir referert til i Klassekampens artikkel som kan leses her i sin helhet. Samtidig er det nå opplest, vedtatt og alment akseptert at Nato landet Tyrkia gjennom lengre tid har bidradd til å booste økonomien til ISIS gjennom å kjøpe billig smuglerolje fra terrororganisasjonen som okkuperer store områder i Syria og Irak. Mens Russland nå gjør absolutt alt for å bombe den islamistiske terrororganisasjonen og kvele tilstrømmingen av kapital og militær hardware, er regimet i Ankara fullt opptatt med å drive handel med den fryktede terrorstaten som har markedsført seg selv gjennom terror og barbariske halshugginger av vestlige gisler.

Burde kastes ut av Nato

Tyrkia er som kjent et sentralt medlem av Nato, men gjennom sin uansvarlige politikk samt nedskytingen av det russiske bombeflyet viser oss at vi står overfor et rabiat erdogan-666regime som bruker Syria krigen som påskudd for å bombe og undertrykke egen kurdiske befolkning og mange mener også at Recep Erdogan har store drømmer om å gjenopprette kalifatet og øke Tyrkias innflytelse i regionen. Som kjent har forholdet mellom Israel og Tyrkia blitt stadig mer og mer iskaldt under Erdogans styre, men etter at konflikten med Russland blusset opp, har Tyrkia søkt å styrke sine bånd til Israel. Det er i hvert fall hva flere israelske aviser omtalte i forrige uke. Israel som nå har fått et stort russisk militært nærvær i sitt eget nære nabolag, har foreløpig tatt en avventende holdning til den tyrkiske kursendringen, og personlig tror jeg det er en klok tilnærming til det hele. I og med at Putin nå leder showet i Syria tror vi Israel gjør klokt i å holde Tyrkia på god avstand for ikke å provosere Moskva til å avbryte den militære koordineringen som nå er mellom russiske og israelske militære. Samtidig burde Nato alliansen se at Tyrkia utgjør et potensielt farlig uromoment som kan trekke alliansen inn i en konflikt vi ikke ønsker å bli involvert i. Nato bør rett og slett vurdere å la Tyrkia seile sin egen sjø og holde landet utenfor alliansen.

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *