Trump feilet om Nord-Korea -Nord-Korea truer med militær opptrapping mot regimet i Sør-Korea

Donald Trumps forsøk på å dempe konflikten og få til en avtale med regimet i Nord Korea har feilet. Som kjent forlot Trump et møte med Kim Jong-un da det ble klart at USA ikke ville kunne innfri de nord-koreanske forventningene om opphevelse av sanksjonene mot landet. Dette påførte den nord-koreanske lederen en ydmykelse som kan ha svekket lederens grep om makten. For en tid tilbake verserte det forskjellige rykter om at Kim Jong-un var syk eller død. Selv om ryktene om hans død var overdrevne, peker Nord-Korea eksperter på at Kim Jong-uns sviktende helse kan være årsaken til at det hans yngre søster,  Kim Yo Jong som nå ser ut til å være den som besitter kontroll på Nord-Koreansk utenrikspolitikk -og ikke minst på Nord-Koreas gigantiske forsvar.

Etter at Nord-Korea blåste i luften et samarbeidskontor mellom Nord og Sør-Korea i en grenseby i Nord-Korea har forholdet mellom de to landene blitt mer spent. Ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA ble samarbeidskontoret i Kaesong sprengt for å «tvinge menneskelig avskum og de som har beskyttet det menneskelige avskummet til å betale for sine synder». Avhoppere blir referert til som «menneskelig avskum». I den nord-koranske avisen Rodong Sinmun blir det nå publisert stadig flere artikler som spotter, håner og truer regimet i Sør-Korea. De Nord-Koreanske truslene kommer samtidig som USA sliter med en pågående Corona-pandemi, opprør i gatene og en økonomi i fritt fall. Muligens tolker Kim-Yo-Jong dette som et svakhetstrekk hos president Trump og vil benytte svakheten til å fremprovosere en væpnet konflikt med Sør-Korea. I hvert fall bruker Nord Korea sitt selvutløste fyrverkeri i Kaesong i internt og ekstern propaganda. Nord-Korea today og Korean Central Television bruker i hvert fall eksplosjonen som fyrverkeri samt å true Sør-Korea med nye militære trusler. Donald Trump har så langt ikke tydd til trusler mot Nord-Korea på Twitter, men USA opprettholder og truer med sterkere sanksjoner mot Nord-Korea dersom de ikke besinner seg.

Facebook Comments

4 tanker om “Trump feilet om Nord-Korea -Nord-Korea truer med militær opptrapping mot regimet i Sør-Korea

 1. Jeg er usikker på om Nord Korea har noen særlig slagkraft millitært. Veldig mange Nordkoreanere vet at de lever i et ganske sykt diktatur selv om stadig flere får det bedre gjennom at Kina utvikler økonomien.

  En krig i Korea kan kan derimot utløse eller bli brukt for å utløse en kjedereaksjon slik som ved utbruddet av 1. VK da stadig flere land ble trukket inn i krigen og stadig nye frontavsnitt ble åpnet. Situasjonen ble raskt ganske uoversiktelig.

  Det bygges opp en ganske sterk allianse i Asia for å demme opp mot Kinesisk agresjon. Den farligste millitærmakten i dag er Kina. Stadig oftere får jeg inntrykk av at Kina styres av psykopater med dårlig dømmekraft.

  Det som kan gjøre Kina modigere er demokratenes mobilisering for å destabilisere USA under Trump. De gjør hva som helst for at ikke obamaadministrasjonens undergraving av demokratiet skal bli rullet opp i sin helhet.

  Det var fire ting som var årsaken til 1. VK.
  Den overordnede årsaken var politisk maktsyke.
  En sjåfør kjørte feil. Han snudde bilen rett foran studenten som skjøt tronearvingen som var passasjeren hans.
  Keiser Wilhelm dro på ferien til Norge. Hvis han hadde holdt seg hjemme så hadde det ikke blitt noen krig.
  Og til sist, alle trodde krigen ville bli en lett match. Alle var sikre på en rask seier. Men alle tapte.

  Det som avgjorde 1. VK var produksjonskapasitet og tansportkapasitet av sprengstoff og ammunisjon. Det som avgjorde 2. VK var herredømme i luften. Og det som vil avgjøre 3. VK er hvem som kan fyre av flest raketter fortest.

  Våpen som vil bli brukt er antagelig detonasjoner som skaper enorme elektromagnetiske pulser som ødelegger alt av elektronikk og elektrisiske anlegg. I neste omgang et stort anntall raketter som ødelegger alt av millitære mål. Og i siste innstans vil kanskje en av partene ta i bruk vanlige atomvåpen.

  I dag har man laget atomvåpen som kan tas i bruk i stort omfang uten at det får ødeleggende konsekvenser for jordkloden.

  Atomdetonasjonene er ikke problemet, men kaoset som følger i ettertid. Det kan bli totale sammenbrudd i alle samfunnsfunksjoner og akutt mangel på absolutt alt. Det kan bli omfattende plyndring og elendighet.

  Et moderne sammfunn er som et korthus. Hvis det faller sammen må man begynne fra bunnen av og skru tiden hundreogfemti år tilbake i tid.

 2. Sør-Korea driver med provokasjoner mot Nord-Korea – ved at de sender ballonger med ymse innhold til sin nabostat.
  Slikt kjenner vi til fra den intense krigen som pågikk mellom disse to statene for kring 60 år siden ( USA-serien Mash skildrer denne krigen sett fra et amerikansk feltsykehus ). Den gang monterte amerikanerne svære høytalere langs feltlinjen og lokket Nord-koreanske soldater til å desertere.

  • Nord-Korea er en ikke ubetydelig militærmakt som samarbeider både med Russland og Kina. De har fått kring 50 eldre ubåter fra russerne , har en hær på kring 1 million soldater og har dessuten atomvåpen. De tester stadig ut sine raketter og missiler – som ofte lander til havs – noen har retning mot Japan.
   Ja , når smeller det for alvor – og hvor på jordkloden ?

  • En annen sak som er lite kjent :

   For noen år siden solgte Nord-Korea atomvåpen til Syria. Disse ble losset fra skip i syrisk havn , lastet på lastebiler og transportert inn i Syria og lagret midlertidig i en lagerhall. Den israelske etterretningen – som er blant verdens beste e-organisasjoner – oppdaget denne våpentransporten. Nattestid gikk israelske jagerfly inn i Syria og nøytraliserte disse A-våpen. Ja , tenk hva som ville skjedd om Assad hadde fått slike våpen til disposisjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *