Russland vil trekke seg fra “kornavtalen” den 18 juli

Recep Erdogan brøt avtaler med Putin og Russland. Nå vil Russland bryte kornavtalen den tyrkiske lederen forhandlet frem.

Russland vil i følge den russiske avisen Pravda komme til å trekke seg fra kornavtalen som tillater at ukrainsk korn blir eksportert til Tyrkia via Svartehavet. Avtalen har innebåret at det har vært rikelig med korn i EU land og mangelen som mange fryktet vil komme i 2023 har ikke oppstått. Russland har det siste halvåret signalisert at de vil ut av avtalen flere ganger. Etter at den tyrkiske presidenten Recep Erdogan nylig brøt en inngått avtale og lot Ukraina få hjem Azov-krigere som ble tatt til fange da Mariupol falt.

Nyheten om at Recep Erdogan brøt den inngåtte avtalen med president Putin og Russland ble ikke tatt godt i mot i Moskva. Putin som hadde planlagt å gjeste Tyrkia i august/september har kansellert besøket og Moskva har kalt det hele for et avtalebrudd. I russiske kommentarfelt førte Erdogans avtalebrudd til endel sinte kommentarer. Avtalebruddet har gjort at det er langt mer sannsynlig at kornavtalen Erdogan hadde fremforhandlet nå ryker.

17. juli er siste dag av «Initiative of Understanding for the Safe Transport of Grain from the Ports of Ukraine», eller «kornavtale». Den ble konkludert av den russiske føderasjonen, Tyrkia og Ukraina gjennom megling av FN. Uten samtykke fra Russland til å fortsette avtalene, vil ikke rederiene tørre å gi tillatelse til sine skip å gå inn i krigssonen: det vil ikke være noen forsikring. De siste dagene har det blitt klart at Moskva vil forlate «kornavtalen». For det første, for første gang på lenge, gjenopptok de russiske væpnede styrker angrepene på Zmeiny-øya , som gir kontroll over skipsfarten på kysten fra Odessa til Izmail. Torsdag var det et nytt angrep, og ikke av droner, men av frontlinjeluftfart. Husk at for et år siden, før starten på “kornavtalen”, forlot RF væpnede styrker øya Zmeiny. De væpnede styrkene i Ukraina erklærte senere dette som en “stor seier” for Ukraina. Det er russisk Pravda som skriver dette. Et opphør av kornavtalen vil på sikt bety at mindre korn strømmer til verdensmarkedet og dermed økende priser og mangel.

 

3 tanker om “Russland vil trekke seg fra “kornavtalen” den 18 juli

  1. Ukraina er verdens 4. største produsent av hvete – Russland er størst. En slik stopp i transporten av korn fra Ukraina : Kan få store konsekvenser i Europa og land lenger sør ; Midtøsten og Afrika . Korn-avlingene på Østlandet vil nok for det meste tørke bort. Vi importerer korn hvert år – da spørs om det nå er noe å få kjøpt for gamle Norge. Da våre kornlagre til ett års forbruk ble lagt ned av Bondevik-regjeringen i 2003 : Gjorde de en tabbe av dimensjoner – tror jeg. Ja , jeg tenker på fortellingen om Terje Vigen – da var det også mangel på mat i Norge.

  2. Jeg må dessverre meddele at kornavtalen er forlenget, så alle som ønsker seg en katastrofe må dessverre smøre seg inn med litt tålmodighet.

    • MOSKVA, 14. juli – RIA Novosti. Russland har ikke annonsert noe om å forlenge kornavtalen, sa presidentens pressesekretær Dmitrij Peskov til RIA Novosti.

      “Det var ingen uttalelser om dette fra russisk side,” sa han.
      Tidligere begynte det å dukke opp rapporter i media som siterte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan om at hans russiske motpart Putin angivelig gikk med på å forlenge kornavtalen

Det er stengt for kommentarer.