Russland med advarsel til USA: Ikke intervener i Syria og Russland truer med å skyte ned ethvert fly som deltar i et angrep mot Syria

general-major-igor-konashenkoOrdkrigen mellom Russland og USA over krisen i Syria blir stadig skarpere. Mens USA og vestlige ledere beskylder Russland for å begå mulige krigsforbrytelser, advarer nå den russiske general-majoren Igor Konashenkov USA mot å intervenere militært i Syria mot styrker som er lojale til president Bashar Assad. Den russiske generalen truet med at Russland kan komme til å skyte ned fly som forsøker å gjennomføre angrep mot den syriske regjerings-hæren som er en nær alliert av Russland. Som kjent ble Moskva meget irritert da vestlige fly den 17 september gikk til angrep på en syrisk regjeringsposisjon og drepte minst 82 soldater. Det USA ledede angrepet gjorde at ISIS var i stand til å overta den strategisk viktige høyden. 

Mens både Syria og russisk media tror at angrepet skjedde med viten og vilje, har både USA og Storbritannia som tok del i bombingen hevdet at det hele var en feiltagelse. Igor Konashenkov som er talsmann for den russiske overkommandoen advarer nå USA og koalisjonen mot å  begå flere slike “tabber”. Som kjent førte det USA-ledede angrepet til at våpenhvileavtalen som var inngått mellom John Kerry og utenriksminister Sergej Viktorovitsj Lavrov, og etter det har kampene pågått med full styrke i Syria. Samtidig som krigs-trommene trommer høyere og høyere mellom Russland og USA om krisen i Syria, har den russiske Dumaen stemt ja til at Russland inngår en tettere forsvarspakt med president Bashar Assads Syria. Avstemmingen i Dumaen innebærer full tilslutning til president Vladimir Putins policy i Syria. Den russiske trusselen om å skyte ned alle eventuelle fly som prøver å angripe president Assads styrker kom etter at det versert ord og rykter om at Det Hvite Hus vurderer å iverksette begrensede angrep mot styrker lojale til president Assad for på den måten å støtte de forskjellige opprørsstyrkene som kjemper mot regimet. I uttalelsen fra generalmajor  Konashenkov het det videre at Russland og Syria har utplassert egnet luftforsvar for å blokkere eventuelle angrep. I russisk media gjøres nå den russiske befolkning mentalt forberedt på at det kan bli konflikt mellom USA og Russland i Syria og selv den store russiske tv kanalen RT forteller nå om reell fare for åpen konflikt mellom Russland og den såkalte koalisjonen som kjemper for å fjerne Assad fra makten og erstatte det med en blanding av islamsk stat og Al Nusra.

Obama’s vanskelige valg

Amerika har fra dag en i den syriske konflikten vært tungt inne og støttet de ulike obama-callterrorgruppene som har prøvd å bekjempe Assad. Amerikanske våpen og annet materiell er blitt pøst inn i Syria både fra USA, Saudi-Arabia og de andre Gulf-statene som drømmer om et Midtøsten uten president Assad. Mange av disse våpen har også endt i hendene på terrorister fra islamsk stat som Vesten sier de kjemper i mot.  Washington Post skrev tirsdag at Pentagon ville presentere for Obama administrasjonen hva slags angrepsmuligheter som foreligger under et møte denne uka. Angrepet som stabssjefen og CIA skal være tilhenger av, innebærer at man avfyrer raketter mot syriske flybaser for å slik “straffe” regimet for å ikke ha etterlevd våpenhvileavtale og for å ha angrepet sivile mål. Selv om den militære mulighet nå igjen ligger på bordet, tror de fleste analytikere at Obama vil være svært tilbakeholden med å godkjenne et slikt angrep da det i realiteten kan komme til å bety en konfrontasjon med Russland. Den amerikanske sabelraslingen er heller ikke gått upåaktet hen i Russland, og det er denne som danner bakteppe på den russiske trusselen om å skyte ned fly som angriper Assads styrker. Fra før er det kjent at Russland har utplassert blant annet S-300 raketter som effektivt kan ta ut fly som truer Syria. Herunder også israelske fly som flere ganger har angrepet mål i Syria under den fem år lange krigen. En som har kommentert den siste utviklingen er pastor Paul Begley som mener at det nå er i ferd med å bli “seriøst” mellom Russland og USA.

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *