Oljeprisene mer enn halvert siden i sommer -stuper med over 5,6 % mandag -uten at norske bilister får glede av prisfallet

Oljeprisen under 53 dollar og skal videre ned til 30 tallet mens pumpepris for norske bilister er stive 15,31 for bensin og 14,31 for diesel

statoilOljeprisene tar også i dag et stupdykk nedover og er i skrivende stund ned mer enn fem prosent og nordsjøolje omsettes for under 53 dollar fatet melder E24. Samtidig betaler norske bilister fremdeles det samme som de gjorde da oljeprisene var rundt 110 dollar fatet og norske bilister er som vanlig tapere både når oljeprisene synker og når de faller. Ved kontroll i dag på et par bensinstasjoner var prisen for bensin stive 15,33 pr liter mens diesel kostet over 14,30 pr liter. Oljeprisnedgangen minus svekkelse av den norske krone burde, dersom ikke oljeselskapene var så grådige ha betydd en pumpepris på henholdsvis rett over 12 kroner for bensin og rundt 11 for diesel. Samtidig som vi nordmenn ikke får glede av de fallende oljeprisene kan bilister over hele Europa glede seg over betydelig lavere priser og i Danmark kan bilister kose seg med bensin til 9,40 og diesel nedpå 8 tallet.
bensin-danmark2Fremskrittspartiet i regjering har så langt ikke betydd verken mindre bompenger eller lavere priser på drivstoff for norske bilister og dette på tross av at oljeprisene har mer enn halvvert seg siden juni i sommer. Mens danske bilister kan glede seg ved å se 9 tallet på bensin og 8 tallet på diesel betaler vi unntaksvis fremdeles det samme for drivstoff som vi gjorde før oljeprisene begynte å stupe i høst. Mandag kveld stupte prisene for nordsjøolje under 54 dollar og lå å vippet mellom 52,90 og 53,64 -men en halvering av oljeprisene kommer ikke nordmenn til gode. Snarere tvert i mot fordi at den svekkede kronen vil komme til å bety betydelig prisstigning både på strøm og all import. Noe som i realiteten betyr høyere inflasjon i Norge.

FRP ikke til å kjenne igjen i regjering
Siv Jensens parti er etter at de kom inn i regjeringen ikke til å kjenne igjen. Borte er all siv_ernaretorikk mot bompenger og tyst er både Siv Jensen og Bård Hoksrud som tidligere smalt voldsomt med kjeften om bensinpriser. I løpet av det året de har sittet i regjering er FRP vingeklippet på nær sagt alle områder, noe velgere også har merket seg. Arbeiderpartiet fosser frem på meningsmålingene og hadde nok vært langt bedre rustet til å takle den nedturen norsk økonomi er på vei inn i. 2015 vil for Norges del bety økt prisstigning, økt arbeidsledighet og dersom regjeringen ikke stimulerer de svakeste gruppene i samfunnet vil både Frelsesarmeen, Fattighuset og andre organisasjoner som jobber mot Norges fattige få mer å gjøre. Det er egentlig en stor fattigebarnbeskretskam at Norge som ynder å fremstå som en av verdens rikeste nasjoner i det hele tatt har et fattigdomsproblem her hjemme. Politikere som Siv Jensen, Erna Solberg og deres forgjengere burde skamme seg skikkelig over i det hele tatt å ha fattigdom i og med at Norge utad fremstår som et av verdens rikeste land med svimlende summer i det såkalte oljefondet. Både Siv og Erna burde skamme seg, brette opp armene og ta grep for å fjerne fattigdommen. I følge de siste undersøkelser er det  78.200 barn og unge som lever i fattigdom i Norge, og dersom vi tar med voksne og eldre er tallet på fattige opp mot en halv million. Løsningen på dette problemet er ikke mer skattelette til de aller rikeste i Norge, men heller å stimulere de fattige gruppene i Norge med å sette opp ulike trygder slik at ingen familier eller enslige må leve under de takster Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) opererer med. I dag er virkeligheten at flere hundretusen mennesker lever under fattigdomsgrensen mens den norske oljeformuen via oljefondet blir gamblet i aksjer og fond som i hvert fall potensielt kan komme til å kollapse dersom spådommene om et økonomisk sammenbrudd slår til.

Økt arbeidsledighet i 2015

kø-foran-nav-fattighus2015 tegner til å bli et dystert år for mange arbeidstagere som står i fare for å miste jobbene. Oljerelaterte virksomheter kjemper i knallhard motvind og når folk i denne industrien mister jobben vil det også få ringvirkninger for mange næringer da ledighet betyr at de som mister jobben går ned i inntekt og dermed også kjøpekraft. Dyrtiden som ligger foran oss vil kunne få ringvirkninger langt utover industri relatert til oljeindustri og allerede nå merker næringslivet nedgangstidene som vi akkurat har trådt inn i. Selv om bankene før helgen bebudet rentenedgang på boliglån vil dette  bare bidra til å dempe noe av kjøpekraftnedgangen til dem med boliglån. De fattige i landet som ikke får boliglån og er henvist til utleiemarkedet får ingen glede av av rentenedgangen og sliter fremdeles med skyhøye leiepriser og en bostøtte som har stått stille siden 2003.

Facebook Comments

5 tanker om “Oljeprisene mer enn halvert siden i sommer -stuper med over 5,6 % mandag -uten at norske bilister får glede av prisfallet

 1. I formiddag kostet bensinen kr. 11,49 og dieselen 10,47 på Jæren. I ettermiddag var den oppe i
  hhv 13,30,- og 12,27,-. Altstå langt under det du antyder.
  Poenget er jo at 2/3 av bensinprisen er avgifter, så derfor blir en reduksjon i oljeprisen forholdsvis
  lite merkbar.
  Samtidig er kostnadene for raffinering, transport osv, de samme, uavhengig av oljepris.
  Dette er et komplisert regnestykke, som bare freppere har enkle svar på:-)
  PS! Prisen du angir, som jeg formoder var i DK i dag, på ca 10 kroner pr liter, tilsvarer NOK 12.20,-
  (dagens kurs).
  Det vil da si at folk i Randers måtte ut med NOK 0,70,- mer pr liter bensin, enn en jærbu!

  • Vi har hatt slike timer her på Sørlandet også. Men når jeg anslår 11 og 12 tallet henger det sammen med reell prisnedgang på olje, svekket krone og statens lange avgiftsfingre. Dieselen var helt nede i 7.91 danske og 8,82 danske enkelte steder i Danmark. I sommer med en normal dollarkurs og oljepris på 115 dollar fatet var prisene mandag og torsdag morgen 13,20- 13,50 og bensinen ca 80 øre dyrere. Rundt klokken 1130 skrudde alle prisene opp slik at bensin kostet 15,50 og diesel 14,50. Forskjellene på oppskrudde priser mandag klokken 12 er ikke nevneverdig fra da prisen på olje var på topp i sommer. Jeg sjekket ikke tidligprisene mandag, men klokken 12 var de henholdsvis 15,31 for bensin og 14,31 for diesel. Poenget er at en prisreduksjon på olje minus verdireduksjon på kronen burde ha plassert anbefalt prisnivå på slutten av 11 og 12 tallet og tidligprisene mandag -noe lavere. Dvs rundt det du betalte på Jæren.

  • Jeg tror muligens at dere har høyere veiledende priser på sørlandet? Når nå prisen er på topp igjen her, så er den hhv ca 12,40,- og 13,40,-!
   Pussig; jeg syns det pleier å være motsatt. Jeg har hytte i Mandal, og er der svært mye, og har dannet meg et inntrykk av at prisene er lavere der nede…?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *