Minner om 1938 og ett iskaldt gufs fra München

Saudi-Arabisk talsmann: Midt-Østen vil miste nattesøvnen etter dette

kerry_netanyahuMens vestlige politikere tiljubler Hussein Obama’s avtale med Iran som en historisk hendelse og iranske ledere gliser bredt i sine mullah-skjegg er både israelske ledere og det Saudi-Arabiske lederskapet dypt bekymret over det faktum at USA og Europa søndag 24 november 2013 kapitulerte overfor regimet i Iran som har lykkes med å forføre hele Vesten. Situasjonen minner skremmende mye om München avtalen som ble inngått natt til 30 september 1938 da Neville Chamberlain skrev sitt navn inn i historiebøkene som en av historiens største dårer.. Parallellene til 1938 er slående. Likud representant og speaker i Knesset Moshe Feiglin uttalte lørdag kveld at avtalen mellom den vestlige verden og Iran er ensbetydende med München-avtalen fra 1938.

Den 30 september 1938 kunne den daværende britiske statsministeren Neville Chamberlain vende tilbake til London i triumf etter å ha inngått en historisk avtale med Adolf Hitler og Nazi-regimet i Berlin. Ved sin hjemkomst ble han hyllet av hundrevis av fremmøtte og samlet britisk pressekorps kunne fortelle sine lesere om den gledelige avtalen som var inngått. “Fred i vår tid,” var slagordet mens den britiske statsministeren kunne vifte med et historisk dokument som bar hans og Adolf Hitlers navnetrekk. Bare ett år senere, i september 1939 ble massenes jubel og Chamberlain’s naive optimisme snudd til et skrekkelig mareritt da tyske styrker iverksatte sin militære operasjon mot Polen. De neste seks år skulle bli en blodig verdenskrig som satte en hel verden i flammer.  Avtalen mellom Vesten og Iran som ble inngått natt til søndag har slående likhetspunkter med München  avtalen i 1938.

Vil stjele nattesøvnen i Midt-Østen

Avtalen mellom Iran og amerikanerne vil stjele nattesøvnen fra folk over hele Midt-Østen sa en Saudi-Arabisk rådgiver til regjeringen. Dermed signaliserer den sunnimuslimske Gulf-staten dyp uro over den vestlige tilnærmingen til sin Sjiamuslimske fiende i Teheran. Både Israel og Saudi-Arabia har begge advart mot denne avtalen og det skal også eksistere en hemmelig avtale mellom de to land som blant annen innebærer at Israel skal kunne bruke Saudi-Arabisk luftrom til et militært angrep på Irans kjernefysiske anlegg. Abdullah al – Askar som er rådgiver for den Saudi-Arabiske regjeringen sier at Saudi-Arabisk politikk er opprettholde en tøff linje overfor Teheran. Den høytstående rådgiveren som er utnevnt av Shoura Council for å gi råd om regjeringens politikk er personlig bekymret over den nye amerikanske politikken. “Regjeringen i Iran har i år etter år vist at deres agenda i regionen er destruktiv og derfor er jeg redd regionen vil få dårligere nattesøvn etter dette,” sa Askar videre. I timene før vårt århundres München-avtale ble undertegnet var Gulf arabiske ledere, inkludert Saudi kong Abdullah og herskerne for Qatar og Kuwait samlet for å diskutere saker av interesse for de tre nasjonene.

I timene før søndagens avtale ble forseglet , Gulf arabiske ledere, inkludert Saudi gulf_meetingkong Abdullah og herskerne i Qatar og Kuwait , møtte sent på lørdag kveld for å diskutere ” saker av interesse for de tre nasjonene.” De tre lederne oppfatter alle Iran som en av hovedfiendene og kjemper mot dem i Syria via å støtte de syriske opprøreres kamp mot alliansen mellom Bashar Assad, Hizbollah og Teheran. De tre Gulf ledere anklager Iran for å ha skapt uro i en rekke land inkludert Jemen, Bahrain, Libanon og Irak. Folk i regionen kjenner til iransk politikk og deres ambisjoner og vet at landet blander seg inn i nabolandenes indre anliggende. I de siste månedene har Saudi-Arabia blitt mer og mer urolig over Washingtons politikk som er preget av ettergivenhet og forholdet til president Barack Hussein Obama er iskaldt. Det er derfor ikke utenkelig at Saudi-Arabia og de andre Gulf landene ser seg best tjent med å inngå en “under bordet” overenskomst med Israel for å forhindre Iran fra å få atomvåpen. En avtale som kan innebære logistikk for det israelske flyvåpenet, tillatelse til overflying av Saudi-Arabisk luftrom og et tettere etterretningssamarbeid.

Ringte for å berolige Netanyahu

Sent søndag kveld ringte den amerikanske presidenten Netanyahu fra Air Force One for å forsikre den israelske lederen om at USA fremdeles var forpliktet på Israels sikkerhet. Hvorvidt den israelske statsministeren tok Obama’s forsikringer til hjertet vites ikke, men at Netanyahu neppe lovpriste den amerikanske presidenten ligger så avgjort i kortene. Uansett hva den amerikanske presidenten får seg til å si bør Israel med god grunn ikke legge så altfor mye vekt på Hussein Obama’s tomme retorikk. De siste fem år har med all tydelighet demonstrert at Israel ikke har en sann venn i Det Hvite Hus og politikken overfor den iranske trusselen bør håndteres ut i fra det.

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.