Kundalini-spirit, velferds- forkynnelse og lykke-kristendom

To av de fremste eksponenter for Kundalini kraft

Disse tre punktene nevnt i overskriften er tre farer for alle menigheter og kirker i dag. Vi kan nevne en til. Det er liberal-teologien som omtolker Guds Ord og lar syndere forbli syndere. Velferdsforkynnelsen og lykke-kristendommen har imidlertid kommet langt inn i forskjellige karismatiske menigheter. “Det er forkynnelse som skal fremme suksess og lykke inn i nettopp mitt liv. Det er en verdslighet forkledd som kristendom. En kristendom som er selvisk og selvopptatt. Jeg ender opp med å gi for å få. Jeg ender opp med å være trofast for at jeg skal ha fremgang og lykkes i livet. Jeg ender opp med å bli avhengig av menigheten for da mister jeg ikke velsignelsen. Det er en forkynnelse som har mennesket i fokus på verdslige premisser. Det er selvrealisering og lykkelige liv og Gud må gi meg nettopp det jeg vil ha.” Min karikerte beskrivelse, skriver Kjetil Mæhle i et innlegg

Velferdsforkynnelse og lykke-kristendom er pakket godt inn i bibelsk språk, tolking av Guds Ord og kristen livsførsel. Ulven har fårehammen på.

Det er bare en måte å avsløre dette på. Fruktene av deres liv. De som fremmer og forkynner velferds- og lykke-kristendom vil være de fremste til å leve det ut. De vil ha velferd så det holder. De vil ha lykke i rikt mål. Tilsynelatende. Skal de lære andre dette så må de fremstå slik selv for å være troverdige. Det er pinlig å se på Benny Hinn, Copland og Ousteen. Det oser av grådighet og glam. Det er på tide å markere tydelig avstand og heller forkynner hva evangeliet og kristenlivet er.

Kundalini-spirit
Nå kan det se ut til at det kommer en ny bølge med vranglære: Kundalini-spirit i kombinasjon med det løse NAR-nettverket.

De fleste innen pinsekarismatikken har hørt om Toronto-vekkelsen. En vekkelse som innebar sterke manifestasjoner i mennesker som åpnet opp for det.

Disse manifestasjonene åpenbarte seg som falling, kraftig risting, dyrelyder og høye skrik. Det minner mer om en besettelse og trance enn å være fylt av Den Hellige Ånd. Dette er godt dokumentert på youtube.

Det de færreste vet er at disse manifestasjonene har hinduene hatt kjenneskap til og fremmet siden tidenes morgen. Hinduer opplever akkurat det samme som i Toronto og i en del karismatiske menigheter i dag! Da bør det ringe noen klokker.

Dette er noe hippi-bevegelsen og New Age brakte til vesten. Det er etter all sansynlighet en åndsmakt som kalles Kundalini. Denne åndsmakten etterligner Den hellige ånd og gir en fylde av glede og oppstemthet etter «anfallet». Men du blir avhengig av dette også. Dermed er opplevelsen fengslende og håpet er et nytt anfall på neste møte. Det er langt fra kjærlighet og kristenliv når den opplevelsen blir en besettelse.

Så hvorfor er dette Kundalini-spirit og ikke Den Hellige Ånd? De 120 som ble døpt i Den Hellige Ånd på pinsedag oppførte seg ganske annerledes. De talte i nye tunger. De gikk ut på gaten. De talte om Guds store gjerninger. 3000 ble frelst ved Peter sin tale. Dette er gode frukter.

De låg ikke på gulvet og rykket ukontrollert. De stod ikke å ristet hjelpeløst. De segnet ikke om for å bli liggende i lange tider. De laget ikke dyrelyder eller oppførte seg som drukne…
Forskjellen er åpenbar. Fruktene også.

Så hvorfor er det det viktig å være særlig årvåken nå? Denne Kundalini-ånden som mange søker fordi de tror det er Gud, kommer til oss bl.a. gjennom NAR-nettverket. New apostolic revolution. Sentrale personer i nettverket er John Arnott, Bill Johnson, Todd Bentley, Rick Joiner Randy Clark og Mike Bickle.

NAR-nettverket arbeider for å gjennopprette apostel-embedet etter bibelsk størrelse. Disse apostlene skal så få overført autoritet og makt fra menigheter og menighetsledere. Pinsekarismatikken skal med andre ord samles under disse apostlenes ledelse, autoritet og kraft.

Hvilken kraft snakker vi om? John Arnott var pastor i menigheten som gav oss toronto-vekkelsen. Alle disse «apostlene» fremmer de samme åndsåpenbaringene. Kundalini-ånden. Det er selve tegnet på deres autoritet.

Bill Johnson forteller videre i en preken om en sky av gull over menigheten og mennesker som blir frelst kun ved å sitte ved siden av en mann som fikk gullstøv-skyen rundt seg på en flytur. Tror vi på dette? Hvem kan komme til tro om ingen forkynner evangeliet sa apostelen Paulus… Skyer av gullstøv gjør altså jobben nå!

Det er utfordrende tider. Prøv alt men hold fast på det gode. Men det er også viktig å minne om Jesu ord til disipplene: «Se til at ingen fører dere vill» Matt. 24:4. Og i Matt. 7:14 står det: «Vokt dere for de falske profetene! De kommer til dere i fåreham, men innvendig er de glupende ulver.»

Sterke opplevelser, velvære og lykkefølelse er ikke bevis på nærvær av Gud. Det er svært mye som kan gi meg lykke og velværefølelse. Sterke opplevelser er heller ikke vanskelig å oppdrive.

Men i menigheten vil jeg høre Guds Ord klart og forståelig forkynt. Jeg vil ha undervisning og veiledning til å leve et liv etter Guds vilje, slik det er åpenbart i Ordet. Jeg vil ydmyke meg og søke Jesus Kristus i bønn. Det jeg trenger er fred med Gud.

Alt det andre kan jeg finne i verden om det er det jeg søker og vil.

Jesus lærer oss denne måten å oppleve Gud på i Johannes 14:21: “Den som har mine bud og holder fast på dem, han er den som elsker meg. Og den som elsker meg, skal bli elsket av min Far. Og jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham.”

Skrevet av Kjetil Mæhle, opprinnelig publisert på Verdidebatt

16 tanker om “Kundalini-spirit, velferds- forkynnelse og lykke-kristendom

 1. Takk Kjell for at du postet denne flotte bibelske og informative artikkelen!

  Måtte bare kristne få øynene opp for dette bedraget!!

  Problemet tror jeg ligger i at man ikke bruker Guds Ord i sitt kristenliv. Man lar Bibelen støve bort og stoler heller på mennesker som hevdet at de er sendt av Gud. Når man ikke kjenner Skriften er det så utrolig lett å bli forført!

  Hosea 4:6 Mitt folk skal gå til grunne av mangel på kunnskap…..

  • Jeg var på sommertur nr to til Aalborg denne sommeren, i går. Også denne gangen var jeg innom Jesus-Cafeen til Torben Søndergaard, sentralt plassert i sentrum.
   Fantastisk å møte og samtale med så flotte, engasjerte og brennende kristne unge mennesker.
   Virkelig en oase i det verdslige og syndige storbymaset?
   Anbefales på det varmeste?

  • Søkelys har tidligere etter oppfordring fra en leser som var dypt rystet over “evangeliet” til Søndergaard, og etter å ha brukt litt tid på noen av hans dogmer og praksis, ble jeg skeptisk og skrev denne
   https://www.sokelys.com/?p=16311
   I tillegg har jeg selv nå bestilt en bok https://www.amazon.com/Reformation-Torben-S%C3%B8ndergaards-Teachings-Exposed-ebook/dp/B06XSKS6JM
   som jeg akter å lese

   Jeg tror så avgjort det du beskriver om disse fra Aalborg, og det er helt sikkert hyggelige mennesker.
   Dog bør ikke det forhindre deg fra kritisk tenkning og en vurdering av læren som ligger bak.
   Kriteriet hyggelige mennesker er dessverre ikke godt nok for å kunne si om noe er rett eller galt.
   Selv medlemmene i scientology kirken virket veldig hyggelige når jeg traff dem på gata i Oslo for noen år siden. De var kjempehyggelige og livsfarlige

  • Visjon Norge er tilstede på de aller fleste Sommerstevner.
   Jeg holder på å avslutte en bok: Gud har en fantastisk plan for ditt liv. Myten i det moderne budskapet. Utgitt på Media forlag. Anbefales på det varmeste. Jeg har fått bekreftelse på det jeg har kjent i mitt indre i mange år. Menigheten er uten kraft grunnet all synd. Vi må begynne å bruke Bibelens oppskrift på evangelisering. Den lover oss ikke noe enkelt liv som kristne. Men tvert i mot. TV-kanaler og forkynnere har et stort ansvar. Hva hjelper det om mange svarer ja på en frelsesbønn om de ikke blir født på ny og er såkalte uekte barn.

 2. Jeg er ingen tilhenger av den loviske gammeltestamentlige tienden.
  Vi skal gi for å gi, ikke for å få!

  Har akkurat lest boken “Giving it all away”, av den 76 år gamle David Green, grunnleggeren og Direktøren av den amerikanske butikk-kjeden “Hobby Lobby”., med 700-750 butikker.
  Han tar ikke ut utbytte, gir 50 % av overkuddet til misjon og diverse tiltak i Guds rike. Resten blir brukt til å videreutvikle selskapet, nye butikker osv. De har ikke en krone i gjeld, og behandler de ansatte meget bra. Bla er minstelønnen på 15 dollar i timen, gode sosiale ordninger og de holder stengt søndag.
  Av frykt for at dette skal smuldre opp ettersom eierskapet naturlig blir mer og mer utvannet med årene, er det etablert en stiftelse. Ingen skal kunne få utbytte fra selskapet. Familien kan få jobbe der som alle andre, dersom kvalifikasjonene og andre egenskaper er i orden.
  David Green har kort og godt gitt Hobby Lobby, verdsatt til flere titalls milliarder dollsr til Gud!
  Gjennom de 40 årene selskapet har eksistert er det blitt gitt milliarder av dollar til Guds rike.
  David Green er også kjent for å ha nektet å innrette seg til deler av Obama-Care for sine ansatte. Han ble pålagt å betale for abort, spiral og andre inngrep som ikke var forenelig med Guds Ord.
  Han tok det helt til høyesterett; og vant.

  Anbefaler boken på det sterkeste. Den er helt ny. Jeg bestilte den på nett.
  Tror ikke den er oversatt til norsk, foreløpig.

 3. Har lest lignende artikler og tanker på amerikanske fora og blogger. Kunne ønsket meg kildeangivelser her. Ikke fordi jeg er uenig,tvert imot, men det finnes mye ressurser og mer materiale som går grundigere til verks mht. å avsløre hvordan, hvor og i hvilket omfang disse forføreriske lærene opptrer og verktøy for å avsløre og konfrontere det når vi møter det i våre egne forsamlinger.

 4. Helt enig, Kjell. Og jeg kjenner ikke godt nok til hva Søndergaard står for.
  Men, en flott cafe, meget flott innredet og meget god kaffe, der de forteller mennesker om Jesus, tilbyr bønn…Unge, levende kristne mennesker.
  Jeg hadde en lengre samtale med en 29 år gammel engelskmann, som hadde blitt frelst for et par år siden, og ble samtidig helbredet for en psykisk lidelse, han hadde hatt i mange år.
  Han ba for meg etterpå. I det han begynte, var det to helt konkrete ting jeg tenkte at jeg ville be om at han la frem for Herren i bønn. Men, han ba om det, uten at jeg hadde sagt det. Så nokså overbevist om at han var ledet av Ånden, ja?
  Det var også et par unge damer, som også var der sist. Ei fra Kroatia og den andre fra Romania.
  Det var forøvrig en syrisk familie, som hadde konvertert til kristendommen, og kunne feire at de hadde fått permanent opphold i DK?

  Søndergaard har et noe spesielt syn på dåpen, men ellers vet jeg lite om hva han står for.
  Men, har inntrykk av at han har et godt hjerte.
  I Den Norske Kirke, Frikirken, DELK osv, gjør de mye rart og ubibelsk; den ubibelske dåpen, konfirmasjon, kvinnelige prester, nesten ingen praktisering av nådegavene, mye vantro. Men, vi vet jo at det er mange flotte kristne mennesker der, på tross av disse forholdene.

  Anbefaler alle som har DHÅ til å ta turen innom Jesus-Cafeen, dersom de er i Aalborg. Man merker fort om det er et sted der Jesus er tilstede, dersom man selv er åndelig på nett?

  PS! Jeg tar nok en tur ned i igjen i september. Du er hjertelig velkommen til å bli med meg, Kjell. Jeg spanderer båtbillett med frokostbuffet, Superspeed kl 8, med retur kl 20.45 på kvelden?
  Så kan du jo lage to saker; en om Søndergaard/Jesus-Cafeen, og et eksklusivt intervju med Ansgar Braut?

  • Viktig å være kritisk Ansgar, Har jobbet meg gjennom to triste saker med trosforkynnelse og unødvendig død.

 5. Vi skal ikke være så kritiske at vi ikke tør å gå på et kristent møte, se på en kristen tv-kanal eller lese en annen kristen bok enn Bibelen
  Jeg er ytterst skeptisk til de som er skeptisk til ALT alt av levende kristendom, mens de er vilt begeistret for små sekteriske forsamlinger, som taler mye om lov og synd, og formaner medlemmene til å slå barna …

  • Hei mr Braut!

   Totalt useriøs kommentar fra deg! Dette viser at du ikke skjønner hva det tales om når vi snakker om at Bibelen er vår eneste autoritet!

   At du prøver å stigmatisere feks Kjell, jeg eller andre som advarer i kjærlighet om konsekvensene av vranglære som tar bort fokuset fra Jesus, Ordet og kalle oss for sekteriske barnemishandlere er å gå langt over streken!

   At du sliter med at det også skal tales om lov og dom når vi forkynner nådens evangelium viser at du ikke bryr deg så mye om Bibelen Guds Ord!

   Vi er glad i Jesus og vi ønsker å vise at vi elsker og er avhengig av Ham. Jesus forteller oss i Bibelen hvordan vi viser at vi elsker Ham:

   Hør Jesu Ord i Joh. 14:15, 21 og 23-24:

   “Dersom dere elsker meg, holder dere mine bud… Den som kjenner mine bud og holder dem, han er det som elsker meg. Og den som elsker meg, skal min Far elske. Ja, også jeg skal elske ham og åpenbare meg for ham… Den som elsker meg, vil holde fast på mitt ord, og min Far skal elske ham, og vi skal komme og bo hos ham. Den som ikke elsker meg, holder ikke fast på mine ord. Det ordet dere hører, er ikke fra meg, men fra Far, han som har sendt meg.”

   https://bibelogtro.wordpress.com/2016/05/21/kjaerligheten-til-ordet/

  • Kritisk sans er viktig. Jesus var tydelig: “Se til at ingen fører dere vill! for mange falske ….”
   Nettopp derfor er det viktig å forholde seg nøktern og ikke svelge alt ukritisk.

 6. Richard; det synes som om det er noen her inne som har en sort/hvitt-tenkning i de fleste sammenhenger.
  Jeg mener bestemt at det blir talt altfor lite om synd i Norge(og sikkert i de fleste andre land, for den saks skyld)
  Men, det må da være en gylden middelvei? Jeg var en gang, som relativt nyfrelst og hørte Hans Erik Nissen tale i Egersund Bedehus. Det var en “voldsom” opplevelse. Han formelig tordnet ut “Guds vrede”, minst 40 ganger. Ellers var det “Luther sagde” og “Luther gjorde”. Jeg var skrekkslagen, og det lille jeg fikk sove påfølgende natt, hadde jeg grufulle mareritter.
  Det må være en helt spesiell type mennesker, som blir oppbygget av slikt.
  Selv finner jeg meg godt tilrette i Fredheim Arena på Sandnes. Er du kjent med hva de står for?

Det er stengt for kommentarer.