Kristne flyktninger i livsfare i Libya, men åpner vi våre hjerter?

Martyrkirken ikke velkommen i Frp-samfunnet: Islamsk stat terrorister med klar advarsel til kristne: Ikke kom til Libya

isis-kill-etiopereImmigranter og flyktninger i Libya møter et stadig økende og mer omfattende misbruk og forfølgelse på grunn av religiøst grunnlag, heter det i en rapport fra Amnesty Internasjonal. Utenlandske statsborgere som reiser uregelmessig til og fra Libya møter misbruk, inkludert bortføring mot løsepenger, tortur, tyveri og i mange tilfeller voldtekt eller andre former for seksuell mishandling i alle faser av smugler rutene som går fra Vest og Øst-Afrika til den libyske kysten,» heter det i Amnesty’s rapport som heter «Libya er full av grusomheter» som ble publisert den 11 mai. Samtidig som kristne opplever en stadig mer omfattende vold og forfølgelse, mener enkelte norske kristne pastorer i likhet med Frp at Norge ikke skal åpne dørene for 10 000 flyktninger.

Kristne immigranter og flyktninger fra Nigeria, Eritrea, Etiopia og Egypt er spesielt utsatte mål, heter det i Amnesty’s rapport. De blir ofre for kidnappinger, tortur, tyveri og fysiske og seksuelle angrep fra kriminelle gjenger, menneskesmuglere og i tillegg også bortføringer isis-videoog halshugging av den selvutnevnte islamske staten og og den militante organisasjonen Ansar al-Sharia. En mann som Amnesty internasjonal identifiserer som Charles er en 30 år gammel nigerianer som fortalte hvordan han ble bortført og fysisk mishandlet mange ganger av medlemmer av kriminelle gjenger i kystbyen  Zuwara. I Zuwara kom det ofte unge menn til våre hus for å stjele penger, sies det i rapporten. De kom med våpen og som en sort mann kan jeg ikke klage til politiet. Jeg gikk dit flere ganger, men de trodde ikke på meg. Charles flyttet til Zuwara fra Tripoli i juli 2014 for å komme i sikkerhet fra beskytning om kamper mellom væpnede grupper i den libyske hovedstaden. I stedet for opplevde han mishandling og forfølgelse. «Jeg er en kristen og det er derfor disse alltid kommer til vår bopel for å angripe oss. Vi bar tre kristne som delte bopel, og selv på gatene ble jeg av væpnede menn spurt om jeg var kristen.

En annen nigeriansk immigrant som også rømte fra Tripoli som Amnesty ikke har oppgitt identiteten til forteller om religiøst motivert trakassering og diskriminering han møtte i den halshugd1libyske kystbyen. «Libya er fylt av grusomheter, det er ingen sykehus for utlendinger, spesielt ikke for svarte menn. De anser oss som slaver, sa mannen i følge rapporten.  «Libya er blitt et land hvor kristne ikke burde komme. Enhver libysk arbeidsgiver vil spørre om du er muslim eller kristen. Dersom du sier at du er kristen er du i vansker. Han vil ikke gi deg lønn og slå deg desto mer du klager over noe. Kaos, lovløshet er roten som har forårsaket det økende fremmedfrykten i mot utenlandske statsborgere,» heter det i Amnestyr’s rapport. Siden Muammar Gaddafi’s fall (ved hjelp av norske  Nato bomber) i 2011 har Libya blitt dradd dypere og dypere inn i voldelig konflikt mellom forskjellige koalisjoner og væpnede grupper. Landet er i realiteten delt mellom det internasjonalt anerkjente regimet og rivaliserende grupper som kjemper om makten.

Andelen av de væpnede gruppene som har sverget troskap til den islamske stat (ISIS) har økt og dette har ytterligere forsterket risikoen ulike religiøse minoriteter møter i Libya. En video tidligere i vår viste de brutale henrettelsene av 28 etiopiske kristne samt massehalshogging av 20 Koptiske kristne har rettet verdens oppmerksomhet mot noen av de alvorlige menneskerettighetsbrudd og brudd på internasjonal humanitære regler uten at noen blir stilt til ansvar,» skriver Amnesty. Omfattende overgrep og lovløshet presser tusenvis av immigranter, asylsøkere og flyktninger til å risikere livene på å krysse Middelhavet for å nå Europa. Mer enn 1700 har druknet i forsøkene hittil i år, sier Amnesty
j-h-syria-facebooksom oppfordrer det internasjonale samfunnet til å gi mer omfattende beskyttelse. Mens flere og flere mennesker nå drukner i Middelhavet må det internasjonale samfunnet dramatisk utvide sine lete og redningsoperasjoner og ta effektive steg for å stanse de omfattende og alvorlige brudd på humanitære menneskerettigheter, oppfordrer rapporten videre. Amnesty oppfordret også land som Tunisia, Egypt og Algerie til å holde grensene åpne for alle som trenger internasjonal beskyttelse uansett om de har gyldige reisedokumenter eller ikke. Samtidig som sekulære menneskerettighetsgrupper som har varme hjerter for medmennesker i nød, har vi her hjemme en religiøs tv-grunder, velstandsforkynner og importør av alskens amerikansk lykkereligion som stiller seg sammen med det kyniske regjeringspartiet Frp som nekter å ta imot så mye som en enste flyktning fra den krigs og konfliktrammede regionen.

 

 

 

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *