KrFs tålegrense, hvor mye mer dritt kan de ta fra samarbeidspartnerne?

regjeringsbråk-sandbergAsylbarna, utkastelsen av kristne konvertitter og torsdagens groteske Sandberg-angrep på Kristelig Folkeparti som er en del av det parlamentariske grunnlaget for den nåværende regjeringen. Det var med disse uttalelsene at den svært frittalende nestlederen for Frp utløste en ny og alvorlig krise mellom regjeringen og de to støttepartiene, Venstre og KrF: -Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls mennesker, unge mennesker, født og oppvokst i Norge, som reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner der ute. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag.

Sandbergs uttalelse som falt under torsdagens utgave av Nyhetsmorgen på NRK P2 persandbergskapte sterke reaksjoner og igjen er det nytt politisk rabalder internt mellom regjeringen og de to samarbeidspartiene. Klimaet har lenge vært heller anstrengt både på grunn av asylbarna og kristne konvertitter som har blitt kastet ut og dagens kraftsalve fra Per Sandberg (foto Wikipedia) demper nok neppe gemyttene internt i KrF som fra før er mektig irritert over at regjeringen ikke tar sine forpliktende avtaler med samarbeidspartiene veldig alvorlig. Sandbergs kraftsalve torsdag formiddag mot en av regjeringens støttespillere har fått betydelig mediaoppmerksomhet torsdag. De oppsiktsvekkende uttalelsene har slått ned som en bombe i det politiske Norge, og Sandberg får så ørene flagrer fra sentrale skikkelser overalt i den borgerlige samarbeidsleiren. – Frps nestleder kan vel ikke synke lavere nå, tordner KrFs parlamentariske nestleder Hans Olav Syversen på Twitter.

– Hårreisende, Per, utenfor all politisk anstendighet, skriver Høyres stortingsrepresentant Frank Jenssen i en melding som er retvitret av Høyres stortingstopp Linda Helleland, samt Høyres kommunikasjons- og pressesjefer, gjengir avisen Verdens Gang om noen av de sterke reaksjonene som er kommet på nestlederens utspill. Klokken 13 gikk KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande i et hastemøte på Grandes kontor for å diskutere angrepet fra Frp-nestlederen. I løpet av ettermiddagen trodde mange at stormen hadde lagt seg fordi Sandberg tilsynelatende beklaget uttalelsene, men i Dagsnytt 18 ble det klart at Sandberg ikke kom med noe annet enn en halvhjertet beklagelse overfor KrF. Avisen VG gjengir det slik: “Nå er det nok. Nå må du roe deg ned, Per Sandberg.” Slik avsluttet KrF-leder Knut Arild Hareide det som var ment å skulle være en forsonende prat med Frp-nestlederen. – Hareide brøt tvert av Sandberg, som hadde fått det siste ordet i debatten i NRK-programmet Dagsnytt 18 torsdag. Sandberg beskyldte nemlig Hareide for å stigmatisere ham som en person som ikke har nærhet til det multikulturelle samfunnet han kritiserer.

– Min tålmodighet med deg, Per Sandberg, etter å ha hørt deg her, er nå svært liten. Nå er det nok. Du må roe deg ned og delta i debatten uten å komme med den type uttalelser. At du ikke engang klarer å komme med en klar og tydelig beklagelse, skuffer meg dypt, sa Hareide i en type utbrudd som er svært sjelden kost fra ham. Da hadde Sandberg tidligere i innslaget beklaget at deler av hans tirade mot Kristelig Folkeparti torsdag morgen «kunne tolkes dit hen» at han mente KrF bidro til «å rekruttere og nærmest direkte ha ansvar for IS’ bestialske handlinger i Irak og Syria». Resten av kritikken for det han mener er KrFs del av ansvaret for det multikulturelle samfunnets angivelige fallitt sto han ved. Bakgrunnen for ordene var at KrF-nestleder Dagrun Eriksen i et annet intervju torsdag morgen mente det var ufint av Sandberg å «trekke innvandringskortet» i et større oppslag i Klassekampen torsdag.”

Betydelig slitasje i KrF

Samarbeidsklimaet mellom de fire samarbeidspartnerne blir neppe bedre etter dagens bruduljer mellom KrFs leder og Frp nestleder Per Sandberg som faktisk uttrykker de holdninger store deler av Frps medlemsmasse og grunnfjell faktisk har i innvandringsspørsmål. Det var ikke uten grunn at tidligere KrF leder Kjell Magne Bondevik ikke ville samarbeide med Frp og basis for Bondeviks motstand mot å trekke Frp inn i varmen er rett slett enorme politiske forskjeller på KrFs kristne grunnholdning og de synspunkter Frp er fanebærere av. I KrF reagerer man med vantro over Sandbergs uttalelser som han faktisk mener selv om han delvis forsøker å dobbeltkommunisere noe annet. I Aftenposten blir dette gjengitt slik: “Per Sandberg har foreløpig ikke besvart Aftenpostens henvendelse, men til NTB sa Sandberg først at han ikke angrer på uttalelsen. – Jeg forstår meget godt at de føler seg støtt, men de står ikke alene. Samtlige partier på Stortinget har stått for en politikk med manglende vektlegging av integrering, av å sette krav. Når de legger ansvaret på Frps retorikk og tar opp debatten, da må de faktisk tåle søkelys på hva partiene har gjort, sier han. Litt senere torsdag ettermiddag sendte Sandberg ut en pressemelding der han likevel sier han angrer.” Imidlertid viste seansen mellom Hareide og Frps nestleder på Dagsnytt 18 at Sandberg i realiteten ikke angrer og sammen med alt det andre som sliter på relasjonene mellom de to regjeringspartiene og KrF/Venstre er det relativt sannsynlig at Siv og Erna neppe blir sittende perioden ut.

Sterke signaler fra Siv Jensen er påkrevd

siv-jensen– I tiden som kommer må Siv Jensen vise veldig klart at hun tar avstand fra den linjen nestlederen hennes Per Sandberg har lagt seg på, ellers blir det vanskelig for KrF å støtte regjeringen, sier Knut Arild Hareide til Aftenposten.  På spørsmål om hvordan Sandbergs uttalelser påvirker KrFs samarbeidsvilje, svarer partilederen: – Dette er en mørk dag for samarbeidet. Vår støtte til regjeringen bygger på resultatene vi oppnår, men nå blir det mer krevende, sier han. Hareide er ikke helt sikker på at Sandberg “bare er en enslig svale fra Senja”, etter flere liknende angrep fra Frp-hold.

Bør felle regjeringen

Rent personlig mener jeg at KrFs smertegrense nå må være nådd. I realiteten tror jeg KrF har mer å hente hos Arbeiderpartiet og avstanden mellom Frp og KrF er i mange spørsmål svært stor. Saken omkring kristne konvertitter, asylbarna og søndagsåpne butikker sliter åpenbart på relasjonene og kveldens opptreden på Dagsnytt 18 viste en dypt såret og vonbroten KrF leder, som nå bør si takk og farvel til Erna og Siv Jensens regjering. Denne regjeringen er ikke liv laga og personlig tror jeg bare det er et tidsspørsmål før KrF og Venstres beger er fullt. Snart kan vi si “Morna Siv!”

Facebook Comments

5 tanker om “KrFs tålegrense, hvor mye mer dritt kan de ta fra samarbeidspartnerne?

    • Jeg spør hva er tålegrensen til KrF? Jeg syntes det var hårreisende å beskylde KrF og dermed også deres velgere om at de er ansvarlige for norske jihadisters fremferd i Syria og Irak. Det er selvfølgelig mye som kan diskuteres med innvandring fra muslimske land, men når Sandberg som nestleder i Frp faktisk ansvarliggjør KrF for brutaliteten til noen få av disse mener jeg grensen er nådd. Sandberg og Frp inviterer ikke til saklig debatt om temaet, de bare rakker ned på i kjent Frp stil. KrF bør ikke tåle mer av Frp nå.

  1. Sandberg synes å være fullstendig i ubalanse…Dette var for drøyt, selv til ham å være! Jeg håper og tror at dette er den berømte dråpen, som får begeret til å flyte over for KRF(og forhåpentligvis også V). Dersom de trekker seg, vil regjeringen ryke på statsbudsjettet til høsten, og veien ligger åpen for Jonas, og dersom han får støtte av SP, V og KRF og MDG, så har de såvidt flertall i Stortinget!
    Alle skal være glade for at vi kun har sett et forholdsvis lite, og tidels kneblet FRP i regjering. De er tross alt bare en skygge av hva de egentlig står for. Håper at de sendes under sperregrensen, og blir der!

    • Her er vi enige Lars. Etter valget i 2013 hadde jeg i prinsippet ikke noe i mot at Frp skulle få prøve seg, men nå, nesten halvannen år senere syntes jeg de har fått prøve seg mer enn nok. De har skuffet på mange områder, kastet ut konvertitter og sendt dem tilbake til Iran og Afghanistan til en høyst usikker fremtid, de har prioritert å kaste ut asylbarna og muligens brutt avtalen med sine støttepartnere. Bomstasjoner popper opp over hele Norge selv om Frp garanterte det motsatte, og endel trygdede har fått skatteskjerpelse. I tillegg har vi nå Per Sandbergs kraftsalve mot KrF og manglende evne til å be skikkelig om unnskyldning. Jeg tror at et AP som er lydhøre for gode løsninger sammen med sentrum kan være godt for Norge. Uansett om vi har borgerlig eller rød/grønt vil Norge dessverre fortsatt ha en abortlov og ekteskapslov jeg tror strider mot Guds bud. Så min konklusjon er at for kristne kjernesaker er det faktisk ett fett om vi har borgerlig eller rød/grønt. I forhold til den sosiale politikken og nestekjærlighet tror jeg at AP/KrF står nærmere de kristne verdier enn det Høyre/Frp står for.

  2. En noe merkverdig uttalelse fra Sandberg og godt over streken, hvis det finnes streker i norsk politikk. Det virker nesten ikke slik. Nu er det slik at Sandberg og ledelsen maa ri to hester…… samtidig. Den ene hesten er FrP sine kjernevelgere og den andre hesten er det parlamentariske grunnlaget deres. Kynisme, noe enhver politikk er full av, tilsier at kjernevelgerene nu endelig er blidgjort og at FrP har vunnet mye mer paa det enn de evt tap de har lidd hos media og samarbeidspartnere. Jeg skulle anta at FrP igjen gjor et hopp paa meningsmaalingene ved forste anledning. Ergo har Sandberg gjort en meget god jobb for FrP igjen. Det uten at jeg forsvarer han. Jeg bare viser til kynismen i dagen politikk. Utover det, viser jeg til Javel Statsraad som finnes paa DVD eller nedlasting fra alle gode butikker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *