Jan Hanvolds klage til Pressens faglige utvalg over NRK dokumentaren førte ikke frem

Brennpunkt dokumentaren “Pengepredikanten” skapte sterke reaksjoner da NRK i fjor sendte den oppsiktsvekkende dokumentaren om virksomheten til Jan Hanvold. I programmet ble det rettet alvorlige beskyldninger både mot Visjon Norge og Jan Hanvold.  Programmet som ble sendt i beste sendetid tegnet et rystende bilde av TV Visjon Norge og virksomheten til Jan Hanvold. Aldri tidligere har vi sett en norsk religiøs leder bli avkledd og ydmyket foran en hel nasjon. Også Hanvold selv må ha forstått at NRKs program potensielt kunne skade hans business, siden han i forkant skal ha oppfordret staben ved tv kanalen til å faste og be, slik at NRKs program skulle bli en stor flopp. Hanvold fikk aldri svar på sin bønn og programmet ble sett av nærmere en million nordmenn

I ettertid har Hanvold klagd den oppsiktsvekkende dokumentaren som ennå kan ses via NRKs nettside: https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDDP11001316/25-10-2016 Hanvold klage så programmet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) som i dag har hatt saken opp til drøftelse. Jan Hanvold hadde via sin advokat  Preben Kløvfjell -innlevert en grundig klage mot NRK og sakens dokument kan leses i sin helhet her. Han har klaget inn NRK for brudd på totalt åtte punkter i Vær Varsom-plakaten. De består av 4.14 og 4.15 om imøtegåelse og tilsvarsrett, 4.13 om rettelse av feil, 4.7 om identifisering ved straffbare forhold, 2.3 om bakenforliggende forhold, 3.2 og 3.3. om opplysningskontroll, kildekritikk og klare premisser i intervjusituasjoner, samt 4.5 om forhåndsdømming.

I sin klage hevdet Visjon Norge sjefen at NRK hadde brutt god presseskikk. Hanvold reagerte også på NRKs opplysning om at Hanvold har samlet inn én milliard kroner de siste femten årene, samt at NRK omtalte en dom fra 1980-tallet. NRK har avvist å ha brutt god presseskikk. De viser blant annet til at vinklingen på dokumentaren endret seg underveis i arbeidet, og etter tidspunktet Hanvold mener det var enighet om premisset på,” skriver fagbladet Journlisten i dag tirsdag. “Allmennkringkasteren har beklaget en uttalelse i Ukeslutt om at de ikke hadde dekning for å si at hundrevis av millioner som var samlet inn gikk rett inn i Hanvolds eiendomsimperium. -Utvalget forstår at saken har vært belastende for Hanvold, men mener at han som en svært profilert religiøs leder må tåle kritisk søkelys fra mediene, heter det i uttalelsen,” gjengir journalisten videre. Hele artikkelen i Journalisten kan leses i sin helhet her.

Har ikke brutt god presseskikk

Under programmet spurte en rasende Jan Hanvold om dette er et avhør.

PFU slår fast at NRK ikke har brutt god presseskikk i omtalen av den omstridte og kontroversielle Visjon Norge-pastoren Jan Hanvold. PFU-sekretariatet, som har behandlet klagen i forkant av dagens møte, innstilte på full frifinnelse av NRK. De forstår  den belastningen Jan Hanvold kanskje opplever, men dokumentaren er i kjernen av pressens samfunnsoppdrag, mener de videre. Pressens Faglige Utvalg konkluderer derfor, i likhet med sekretariatet, med at NRK ikke har brutt god presseskikk på noen av de åtte punktene Hanvold hadde innklagd NRK på. Dokumentaren beskrives som « et grundig og godt journalistisk håndverk»,  og videre påpeker utvalget at det er svært viktig at NRK går virksomheten til Jan Hanvold nærmere etter i sømmene. Det er også relevant, mener utvalget, å informere om at pastoren tidligere er domfelt i sammenheng med samme type misjonsarbeid tidligere, noe Hanvold på sin side mente var krenkende og unødvendig. Imidlertid avviser PFU Jan Hanvolds klage og konkluderer  med at NRK ikke har brutt god presseskikk.

Vakte omfattende debatt

I etterkant av brennpunkt-dokumentaren omkring Jan Hanvold og virksomheten til Visjon Norge var det omfattende debatt i en rekke medier og på sosiale medier. Temperaturen i denne debatten var temmelig høy, og Hanvold selv kunne fortelle at han blant annet hadde fått drapstrusler. Slike trusler er dessverre blitt mer og mer vanlig i debatten som foregår på internett, og er selvfølgelig noe vi alle bør ta avstand fra. Jan Hanvold er og forblir en kontroversiell skikkelse som bedriver en svært aggressiv måte å samle inn penger på, og bør følgelig derfor forvente at kritikere og media har et kritisk søkelys på virksomheten. Hanvolds økonomiske bedrifter er blitt omtalt en rekke ganger tidligere, og bladet Kapital har gjennom flere tiår hatt et kritisk søkelys på figuren Jan Hanvold. Disse kan leses som PDF fra https://kapital.no/emagasin/janhanvold/files/assets/basic-html/index.html#1

3 tanker om “Jan Hanvolds klage til Pressens faglige utvalg over NRK dokumentaren førte ikke frem

 1. Jeg har ingen sympati for Jan Hanvolds sak her. Glad i penger har han vist seg å være, og dessuten:
  – forbanner dem som ikke gir (omtrentlig sitat: “det finnes et sted i helvete for de som ikke gir til Guds arbeid)
  – lokker seerne med at de skal få helbredelse hvis de “sår inn” til Guds rike (og aller helst Visjon Norge)
  – inviterer tvilsomme trospredikanter og velstandsevangelister til å tale på kanalen
  Kanalen gjør sikkert mye positivt arbeid for Guds rikes fremgang også, men som det står i Galaterne 5,9: “En liten surdeig syrer hele deigen.”
  Fyren er avslørt, og det av sekulær-media. Guds veier er sannelig uransakelige.

  • “Forbanner” var nok et malplassert uttrykk i denne sammenheng. Heller dette – at han manipulerer seerne sine på en særdeles utspekulert måte ved å dømme dem som ikke gir til Hanvold, på urettferdig vis.

   Jeg håper han snart vil se sin egen bjelke, og omvende seg.

Det er stengt for kommentarer.