Tø 

 Søkelys

                                                      


  Tilbake
  Hjelp jødene hjem

 

Utlendinger fortsetter å rømme Iran

Iranere frykter at et angrep er nært forestående

Innbyggere i Irans hovedstad Teheran frykter at et israelsk eller amerikansk angrep på landet er nær forestående. Mange kan fortelle at de har begynt å hamstre mat samtidig som flere av de utenlandske skolene i byen har valgt å lukke dørene. Flere av de utenlandske skolene i Teheran har vært stengt siden islamistiske fundamentalister trengte seg inn og begikk hærverk på den britiske ambassaden i byen. Både elever og lærere har holdt seg innendørs samtidig som flere og flere utlendinger forlater landet. Under den regimestyrte aksjonen mot den britiske ambassaden i forrige uke kunne forskremte skolebarn følge mobbens ferd mot ambassadebygningen. "Den tyske skolen som ligger rett ved fikk sine vinduer knust mens elevene på den britiske skolen ble sendt hjem i all hast. Flere av de utenlandske skolene har vært stengt siden episoden i forrige uke og mange lærere, elever og deres familier har forlatt landet de siste dagene," skriver den israelske avisen Yedioth ahronoth.

Tror et angrep vil komme

Den økende retorikken mot det iranske regimet som er fast bestemt på å fortsette sitt atomprogram indikerer sterkt at det vil måtte komme en israelsk eller amerikansk militæraksjon mot landets kjernefysiske fasiliteter. I Iran har mange nå begynt å hamstre mat og siden utlendinger nå evakuerer landet tolker mange dette som et tegn på at et angrep er forestående. Briter, amerikanere og franskmenn ønsker naturligvis ikke å oppholde seg i landet under en eventuell militærkonflikt

Israel holder omfattende beredskapsøvelse

Det israelske forsvaret vil kommende mandag gjennomføre en omfattende militær beredskapsøvelse som omfatter både sør og fronten i nord mot Libanon. Det israelske forsvaret skal i begge sektorene øve på beredskap i tilfelle landet blir angrepet med raketter eller kordinert terror. Øvelsen som har fått navnet "Black Cloud" vil være den første i sitt slag som er gjennomført i landet og selv om Israel hevder at øvelsen er "rutinemessig" er det ingen tvil om at øvelsen er et ledd i forberedelsene omkring et eventuelt angrep på Iran.

Iran forbereder et angrep

Den pågående sabelraslingen i Midt-Østen har ennå ikke blitt hovedsak i norsk presse som er opptatte av etterdønningene etter konklusjonen om at Anders Behring Breivik var utilregnelig da han gjennomførte sine grusomheter mot de unge på Utøya. Imidlertid begynner internasjonal presse nå å omtale den stadig eskalerende krigsfaren i Midt-Østen og mandag kunne både Fox news og den britiske avisen "Telegraph" fortelle at den iranske revolusjonsgarden har økt sin beredskap for krig betraktelig samtidig som landets væpnede styrker har begynt å utplassere artilleri og gjøre klar sitt rakettforsvar. Også Irans offisielle presse trapper nå opp retorikken mot USA og Israel. Søndag kunne Iran stolt proklamere at landet hadde skutt ned en amerikansk drone og mandag kunne Washington bekrefte at man antok at den savnede dronen var på iranske hender. "Den iranske reaksjonen på provokasjonen vil ikke være begrenset til våre egne grenser," sa en iransk forsvarskilde til Fars News Agency som er et halvstatlig iransk nyhetsbyrå. "Iran vil slå hardt tilbake på enhver krenkelse av vårt lands luftrom og vi vil ikke begrense vår gjengjeldelse til våre egne grenser," sa den iranske talsmannen som la til at landet ikke lenger vil tåle at amerikanerne krenker landets suverenitet.

Les også: Debka files analyse: "Israel og Syria i krig om få uker"

                                          Nedtelling til konflikt med Iran

 

Sist oppdatert: 04.06.10