Innlegget Dagen nektet å publisere: Løgnen om kristenheten til Anders Behring Breivik

Prest Ludvig Nessa.
Foto Søkelys

Mange oppfatter Dagen som en konservativ, kristen avis som stiller de gode og kritiske spørsmålene når liberale kristne og forskere prøver å sverte kristen tro og teologi med å sette likhetstegn mellom islam og kristendom.  “Avisen er ikke lenger hva den var. Det er snart like galt der som i Vårt Land. Heftig statstøtte korrumperer,” skriver abortpresten Ludvig Nessa i en kommentar til det faktum at avisen Dagen ikke ville publisere innlegget til Kristian Kahrs.

Derfor er det skuffende og svakt at Dagen-journalist Jakob Bjørnøy oppfører seg som et mikrofonstativ for uvitenhet i sin artikkel Slik brukte Breivik Bibelen (bak betalingsmur). Her kan vi lese om forskeren Dr. Hannah M Strømmen, seniorforeleser i bibelske studier ved Universitetet i Chichester i Storbritannia, som knytter Breivik opp mot kristen tro. Det er absolutt intet som støtter opp om påstandene om at Breivik er en kristen. Hvorfor sørger ikke redaktørene i Dagen for at Bjørnøy har den nødvendige kritiske distansen til påstandene fra Strømmen? Hvorfor får vi ikke hele konteksten som Dagen tidligere har skrevet om i 2015 da Dagen skrev om hvordan Breivik ser på kristne som svake og patetiske. I sitt brev til mediene, som Dagen trykket, sier Breivik at han ber, men ikke til den kristne Gud men til Odin. Disse motforestillingene er totalt fraværende i Bjørnøys artikkel. I stedet for kritiske stemmer siterer han Edith Meek Allern (21), en ung student som ønsker mer «mer kunnskap om islams historie i Europa». Bjørnøy skriver videre at Meek Allern «mener mangel på kunnskap om en felles historisk sammenheng gjør at man lettere kan si seg enig i ytre høyres portrettering av islam som et nytt og fremmed element i Europa, som truer europeisk kultur.» Ja, klassisk islam, i henhold til islams originalkilder i Koranen og Sunna truer absolutt europeisk kultur.

Man kan lure hva slags agenda Bjørnøy i Dagen har

Man kan lure på hva som er Bjørnøys agenda som journalist i den kristne avisen Dagen. Den siste offentlige posten på hans FB profil er en artikkel han har skrevet i Universitas med et rosenrødt portrett av en etnisk nordmann som har konvertert til islam. På hans FB profil ser vi også at han har skrevet en artikkel om sin «favorittstudentprest» som bekjemper «klimaangst» med å klemme trær!  Når det gjelder å presentere klassisk kristen tro, er det i dette tilfellet mye bedre å lese artikkelen På Teologisk fakultet: Bibelen som veiviser til terror skrevet av Hans Rustad på Document.no, med gode bidrag i kommentarfeltet. Vi har også sett mange forsøk på å stemple Breivik som en kristenfundamentalist. Her er det viktig at Dagen er en kritisk motstemme uten å late som om Dagen er det samme som Dagbladet. Det er fullstendig meningsløst å kalle Breivik en kristen, basert på det han selv skriver i sitt manifest.

Når det gjelder å presentere klassisk kristen tro, er det i dette tilfellet mye bedre å lese artikkelen På Teologisk fakultet: Bibelen som veiviser til terror skrevet av Hans Rustad på Document.no, med gode bidrag i kommentarfeltet. Vi har også sett mange forsøk på å stemple Breivik som en kristenfundamentalist. Her er det viktig at Dagen er en kritisk motstemme uten å late som om Dagen er det samme som Dagbladet. Det er fullstendig meningsløst å kalle Breivik en kristen, basert på det han selv skriver i sitt manifest. Den amerikanske kristne apologeten David Wood har en glimrende YouTube kanal har også lest Breiviks manifest. Resultatet i 2011 ble den meget informative videoen «Is Anders Behring Breivik a Christian?» som river i stykker myten om at ABB er en kristen.

I sitt manifest skriver Breivik for eksempel på side 1307:

«Et flertall av såkalte agnostikere og ateister i Europa er kulturkonservative kristne uten engang å vite det. Så hva er forskjellen mellom kulturelle kristne og religiøse kristne? Hvis du har et personlig forhold til Jesus Kristus og Gud, er du en religiøs kristen. Selv og mange flere som meg har ikke nødvendigvis et personlig forhold til Jesus Kristus og Gud. Vi tror imidlertid på kristendommen som en kulturell, sosial, identitetsmessig og moralsk plattform. Dette gjør oss kristne.» Som Wood sier det, er Breivik sannsynligvis den første kristenfundamentalisten i historien som mener det er mer viktig å feire kristne høytider og motta gaver på julaften er mer viktig enn å ha et personlig forhold til Jesus. Kanskje noe å ha i mente neste gang Bjørnøy intervjuer en «ekspert» som knytter terrorisme opp mot kristen tro? NB: Dagen er vanligvis flinke til å ta korrigerende innlegg, men denne gangen takken de nei til denne teksten.

Skrevet av Kristian Kahrs opprinnelig publisert på Resett.no

2 tanker om “Innlegget Dagen nektet å publisere: Løgnen om kristenheten til Anders Behring Breivik

 1. Dette er jo like meningsløst som en i kommentarfelt på Bibelogtro.com, fra Jehovas Vitner, som hevder; at Hitler trodde på Gud, skrev positivt om Gud og fikk kirken i Tyskland med seg. Han var en kristen, dette viser at klassisk kristendom er falsk kristendom…

  Vet ikke om jeg skal le eller grine…..

  Tar meg friheten til å tipse om de to siste publikasjonene fra Bibelogtro.com som jeg vet mange her inne vil like og finne interresant:

  https://bibelogtro.wordpress.com/2020/01/17/180-movie-abort-og-hitlers-holocaust/#more-4338

  Og

  https://bibelogtro.wordpress.com/2020/01/16/evolusjon-vs-gud/

  Mvh Richard

  • Utrolig bra dokumentar angående abort. Det er hjerteskjærende å se restene av disse små babyene.

Det er stengt for kommentarer.