Gregory Mannarino advarer folk mot å sette seg i mer gjeld, -stadig flere får betalingsproblemer

Vi befinner oss nå på kanten av et større økonomisk krasj og det er nå skapt en gigantisk mannarinogjeldsboble som snart er rede til å briste, det er derfor trist å se at amerikanere (og nordmenn) begraver seg dypere og dypere i gjeld, og forbruker nå fremtidens inntekt. I sin siste oppdatering oppfordrer Mannarino folk som sitter fast i gjeld og laste gratis ned hans råd, for hvordan man skal komme seg ut av gjelden, og oppskriften er neppe det tradisjonelle “så inn i min tjeneste” og velstanden vil gro, men heller praktiske økonomiske råd, og hard arbeid. Mannarino tilhører den voksende gruppe av økonomer som advarer om at verden nå står foran en større økonomisk katastrofe. Vi er nå inne i historiens største gjeldsboble, og sannheten er at vi aldri tidligere i historien har hatt mer gjeld enn nå,” slår Mannarino fast.

Både den private og offentlige gjeld fortsetter å fortsette å vokse. Vi har nå blåst opp en gjeldsboble som er større enn vi noensinne har sett, og man skulle nesten tro at dette var en villet politikk fra våre lands myndigheter. Her i Norge har vi i flere av våre større byer gjeld-subprimeogså lagd en gigantisk boligboble hvor prisene ser ut til å kunne øke og øke i det uendelige. De økende boligprisene tvinger nå folk til å ta stadig større og større lån, og farten i boligbyggingen greier på ingen måte å oppfylle etterspørselen. Både i Oslo og andre større byer har vi gjennom lang tid sett en kraftig økning i boligprisene og på leiemarkedet ser vi samme trend. Stadig mer sentraliseres og folk blir tvunget til å flytte til noen få bysentra for å studere, jobbe osv. Samtidig har ikke de vekslende regjeringer gjort nok for å bygge studentboliger, bygge omsorgsboliger for eldre, uføre og vanskeligstilte og alt dette har gjort at prisene fortsetter å øke og øke, og gjelden følger etter. Her i Kristiansand omgjorde man Agder Distriktshøyskole til universitet, har tatt inn flere studenter, men ikke bygd en eneste studentbolig eller hybler til studenter.

Gjør det verre og verre

I tillegg har kommunen solgt ut endel blokker som tidligere var omsorgsboliger til private dusj-for-slankeaktører, noe som igjen har skapt større vansker for uføre og eldre til å få en kommunal omsorgbolig. I tillegg til å svikte så fundamentalt her, har vi gjennom de siste årene også tatt i mot mange asylsøkere og flyktninger som skal ha bolig. Likevel satser ikke stat og kommune nok på nybygging av rimeligere boliger til studenter, eldre og uføre. Alt dette har gjennom de siste 10 -12 årene sendt leiemarkedet rett oppover, men i Kristiansand kan det nå være tegn på at ting kan snu i leiemarkedet. Mens det fjor på samme tid lå litt over 300 objekter til utleie på Finn, er tallet nå nesten fordoblet -og flere av utleierne overvurderer hva de kan få for hybelen de tilbyr. Vi har også sett tilfeller der utleier har måtte gå ned på prisene. Noen har faktisk lagd så sylsmå leiligheter som de under bildet av badet må skrive “dusj for slanke”, og resten av kaninburet er i samme størrelse, men prisen er stiv. Jeg ser for meg situasjonen da en litt kraftig leietaker seg “kaninburet” og forsøker å presse seg inn i dusjen og blir sittende fast, fordi den er lagd for syltynne helst med spisevegring.  Andre igjen har forsøkt å legge ut leiligheter og eneboliger man kan leie for oppimot 360 000 i året, men disse sliter nå med å få leid ut galskapen. Jeg har hørt at enkelte faktisk må redusere prisen med mange tusen for å få leid ut. Kanhende vi i hvert fall lokalt ser tegn på at noe er i ferd med å sprekke. 

Bør være forsiktig med lån

Det er nå stor grunn til å sende ut et OBS varsel både lokalt og rent generelt til nordmenn om at det er grunn til å være forsiktig med å ta opp unødvendig gjeld. Jeg frykter at dette snart vil sprekke, men håper at jeg tar feil, for dersom det sprekker nå, kan det bli virkelig ille, og den kraftige prisøkningen vi nå ser på det som er aller viktigst for oss alle, mat, er et nytt illevarslende tegn. En stadig større andel av vår kjøpekraft går nå til basisvarer som mat, samt å betjene en stadig økende gjeldsbyrde. Også her i Norge blir det nå rapportert at stadig flere får problemer med å betjene sin gjeld -inkassoselskapene rapporterer også om at stadige flere, spesielt unge, har betalingsproblemer, og den eskalerende inflasjonen på viktige varer og tjenester, er et alvorlig signal om at festen snart er over. Bare avgiftsøkningene som vi har sett etter nyttår, samt asyl-gebyret vi ble påført i form av økte avgifter på nettleien har spist opp det ekstremt magre lønnstillegget som ble gitt i årets oppgjør. Når vi i tillegg nå ser kraftig prisøkning på mat og drikke for tredje gang i år, er det helt klart at mange vil bli skadelidende rent økonomisk. Jeg tror folk nå bør tenke seg om både tre og fire ganger før de tar opp mer lån, og selv om Gregory Mannarino’s advarsel mot å ta opp mer lån, først og fremst er rettet til amerikanerne, er hans advarsel også relevant for nordmenn. Vi bør være ytterst forsiktig med å fortsette å nyte på bekostning av fremtiden.

https://www.youtube.com/watch?v=wkUlVwGTJhs

2 tanker om “Gregory Mannarino advarer folk mot å sette seg i mer gjeld, -stadig flere får betalingsproblemer

 1. Ikke vanskelig å være enig med deg her, Kjell.
  Jeg har residert på hytta i “ditt nabolag”, hele sommeren, og ser stadig nye og flotte båter.
  Da vi var små, var vi tilfreds med 14 fot og 6 HK.
  Nå skal det helst være 18 fot og 100 HK. I tillegg må jo ungene få hver sin vannscoter, må vite.
  De gledene vi hadde da vi var små, teller ikke lenger. Jeg har de siste 2-3 årene knapt sett noen båter, som er ute på kveldene for å lyse krabbe. Går vi 10-15 år bakover, så jeg flere båter hver kveld(når været tillot det).

  Det er tydelig at folk låner seg til alt. Hva om renten stiger til et mer normalt nivå?

  Når vi går tur, kan vi spise så mye blåbær vi vil langs veien. Ingen andre rører dem, alt MÅ visst kjøpes

  • Folk bør tenke seg om flere ganger nå før de tar dyre forbrukslån. Samtidig tror jeg nå tiden er inne til å binde renten.

Det er stengt for kommentarer.