French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Hvor lenge skal vi spytte inn penger i U-hjelp til Kongo?

moland-frenchJoshua French blir nå tiltalt for å ha tatt livet av sin kompis Tjostolv Moland melder en rekke medier nå i kveld. Som kjent sitter French fortsatt fengslet i Kongo på tross av halvhjertede norske bestrebelser for å få ham fri. Tidligere i høst kom hans venn Tjostolv Moland hjem i en kiste og norsk handlingslammelse vil uten tvil også føre til at French kommer tilbake i en kiste dersom ikke norske myndigheter gjør noe effektivt.

I dag tok militæret ut tiltale mot Joshua. Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland”, skriver Kari Hilde French. Hun skriver også at sønnen ikke har fått legetilsyn. Utenriksdepartementet bekrefter tiltalen overfor VG.

– Etter invitasjon fra kongolesiske myndigheter, deltok Kripos i etterforskning og obduksjon etter Molands dødsfall. Dette nære samarbeidet ledet til en felles konklusjon om at det ikke var gjort funn som skulle tilsi at det var grunnlag for noen mistanke om kriminelle forhold knyttet til Molands død.

– På dette grunnlag stiller vi oss uforstående til at French nå er tiltalt for drap, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen til VG.

Utenriksdepartementet har nå sendt en spesialutsending til Kongo for å bistå French.

joseph_kabila– Det er en svært alvorlig situasjon og vi har derfor allerede sendt en spesialutsending. Han vil nå følge opp disse opplysningene overfor kongolesiske myndigheter, sier Michelsen til VG. French og Moland ble dømt til døden  i tre rettsinstanser i Kongo, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010. Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. De ble fengslet i mai 2009. Moland ble funnet død i fengselscellen 18. august i år.

Norges manglende evne til å hjelpe den spiondømte norske eventyreren ut av kongolesisk fengsel forteller oss historien om en regjering som velvillig gir bort våre skattepenger til en banan-republikk som ikke gjør annet enn å håne de mange hundre millionene vi i årenes løp har spyttet inn i det korrupte landet. Den forrige regjeringen under Stoltenbergs ledelse var ikke i stand til å redde de to norske fangene, og det er intet som syntes å tilsi at Erna og Siv vil få et annet resultat. De to nordmennene ble dømt i en farselignende rettssak i en banan-stat som årlig mottar millioner av norske skattekroner. I 2008 gav Norge 146 millioner kroner i uhjelp. Tragikomisk at Norge bidrar med 146 mill. p.a. til et regime som er gjennomkorrupt. Hadde norske myndigheter tatt initiativ tidlig og avtalt løsepenger hadde vi kanskje aldri sett denne farse av en rettssak i et område hvor verdien av et menneskeliv knapt er verdt mer enn 100 dollar. Den norske uhjelpen til Kongo enten direkte eller via FNs nødhjelpsfond burde ha vært avviklet straks det ble klart at de to nordmennene ikke ville bli satt fri. I stedet for å bruke det viktigste redskapet vi har, nemlig uhjelpen, fortsetter våre folkevalgte å bevilge penger til et land som demonstrerer sin åpenbare forakt for oss. Myndighetene i Kongo vil gjerne slå kloa i flere norske skattekroner men tiden er nå kommet for å stoppe uhjelps-overføringene til det gjennomkorrupte landet. Frem til 2009 hadde Kongo fått mer enn en milliard kroner fra Norge og som takk fikk vi Moland hjem i en kiste mens French nå får ytterligere en tiltale på seg. Siv… stopp skattekronene til Kongo..NÅ

Facebook Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *