“Exploding Head Syndrome”, er det dette jeg av og til opplever under innsovning?

Exploding head syndrom er noe som kalles søvnparalyse og skal være ganske utbredt

Av og til på natten, kort tid etter at jeg har lagt meg i sengen og er i ferd med å sovne inn, så hører jeg plutselig en slags høy elektrisk “brrrr lyd eller et skarp smell” samt erfarer å se lynglimt inne i hodet mitt. Dette har inntruffet 4-5 ganger det siste året, og skjer alltid når jeg føler at det er rett før jeg sovner. Egentlig er det vanskelig å sette ord på det hele og det er ikke vondt, men det føles kanskje litt ubehagelig. Sist gang jeg opplevde dette var natt til idag. Jeg lå og var i ferd med å falle i nattesøvn, plutselig “hører” jeg en sterk brrrr-ende elektrisk lyd og “føler” et kraftig lynglimt inne i hodet mitt, jeg rykker til og tenker: “Herre, får jeg slag nå?” -men så er det hele over og alt blir igjen som normalt.

Er det andre som har opplevd noe lignende? Alt jeg kan si er at dette er noe jeg har opplevd kanskje 4-5-6 ganger de siste årene, og jeg har ingen naturlig forklaring. Det hele er noe som skjer inne i hodet, og selv om det ikke er vondt opplever det en litt ekkel opplevelse. Det er først i dag jeg har gjort noen forsøk på å sette ord på det for å finne ut hva det kan være. Noen vil si at det bare er noe man innbiller seg, andre omtaler det som et syndrom, nemlig, “Exploding Head Syndrome” eller på norsk: “Eksploderende hode syndrom.”  Det finnes lite forskning og litteratur om dette, men det blir omtalt på en del nettsider og i følge tidsskrift for psykologi kan dette beskrive syndromet: “Parasomnien eksploderende hode-syndrom innebærer at personen hører en høy lyd eller får en opplevelse av en eksplosjon inne i hodet enten ved innsovning eller ved oppvåkning. Opplevelsen er ikke ledsaget av smerter, men fremkaller ofte frykt. Anfallene varierer i frekvens, fra mange på en kveld til månedlige. Den underliggende nevrofysiologiske årsaken er ikke kjent, men den er ikke forbundet med nevrologisk sykdom (American Academy of Sleep Medicine, 2005). Mange pasienter opplever også et lysglimt i forbindelse med anfallene. Informasjon om at lidelsen ikke medfører fare, vil ofte ha en beroligende og symptomlettende effekt. Eksploderende hode-syndrom har vist seg å respondere på administrasjon av klomipramin (Sachs & Svanborg, 1991). I videoen under får vi høre hvordan syndromet erfares og jeg ønsker å finne ut om andre har hatt tilsvarende erfaringer og hva tror du det er? Si gjerne din mening..

https://www.youtube.com/watch?v=p5JSlpMa1ZU&t=5s

 

 

Én tanke om ““Exploding Head Syndrome”, er det dette jeg av og til opplever under innsovning?

  1. Har opplevd dette, og at det knyttes til/eller er en del av søvnparalyse stemmer nok ganske godt. Selv har jeg kun hatt ovennevnte opplevelse en gang og det var helt forferdelig og jeg ble livredd. Har hatt søvnparalyse uten nevnte symptomer i veldig mange år og det er også helt forferdelig, men det begynte som sagt med det som beskrives i innlegget.

    Etter jeg ble kristen, ble jeg mer og mer sikker på at det er en åndelig lidelse, for det er det det er. Har levd med det i flere tiår så jeg vet hva jeg snakker om. Det tok mange år før jeg tilfeldig kom over en brosjyre som beskrev tilstanden ganske nøyaktig som det jeg selv har opplevd. Legger også til at jeg forlangte å komme til en nevrolog, var til tre og en av de hadde såvidt hørt om det, de andre hadde ikke peiling på hva jeg snakket om da. Nå er det blitt mer kjent og YouTube er en god plattform og søke informasjon.

    1
    1

Det er stengt for kommentarer.