En historisk avtale? Israel raser over en elendig avtale og forutsier at Iran vil få atomvåpen

Israels statsminister kaller avtalen “et historisk mistak av proporsjoner” mens Debka omtaler det som “seier for Obama og fiasko for Netanyahu”

netanyahu-kongressenMens USAs president lovpriser avtalen som tirsdag ble inngått mellom Iran og stormaktene raser israelske politikere over en dårlig avtale som mange tror vil medføre at Iran vil få seg atomvåpen. Avtalen som ble nådd tirsdag mellom Iran og flere av stormaktene ble annonsert offentlig tirsdag klokken 13. Obama lovpriste straks avtalen, men israelske medier forteller tirsdag at nyheten ble mottatt kjølig i Israel. Statsminister Netanyahu sa tirsdag at dette vil bety at Iran kan fortsette sin sti mot å få atomvåpen. “Mange av de sanksjonene som har forhindret landet fra å få atomvåpen vil nå bli opphevet,” sa en rasende Netanyahu som sammen med et kor av andre politiske røster fordømmer avtalen som “very bad”

“Iran har fått Jackpot, en bonus bonansa av hundrevis av milliarder dollar som vil gjøre libermanlandet i stand til å fortsette sin aggresjon og terror i regionen og i verden. Dette er et veldig ille feiltrinn av historiske proporsjoner,” sa Netanyahu mens USAs president lovet å legge ned veto mot alle eventuelle innenrikspolitiske hindre i kongressen. Også opposisjonspolitiker og tidligere utenriksminister Avigdor Liberman reagerte sterkt på nyheten om avtalen og omtalte den som “en fare for fremtiden”: For ettertiden vil historien komme til å huske denne avtalen som München-avtalen og avtalen med Nord-Korea,” sa den tidligere israelske utenriksministeren. Mandag antydet den israelske statsministeren at for Israels del forelå ennå den militære mulighet på bordet og at man ville satse tungt på at kongressen vil sette foten ned for denne avtalen som Jerusalem definerer som “veldig god for Iran og svært dårlig for oss.” Imidlertid kommer USAs president til å kjempe med nebb og klør for denne avtalen som Det Hvite Hus omtalte som historisk og dermed har Obama og stormaktene igjen valgt å overkjøre de israelske protestene. Selv om Israel har militær kapasitet til å begrense eller ta ut deler av Irans kjernefysiske fasiliteter har Netanyahu mast om dette i flere tiår så mange tror at det bare er tomme trusler eller “hot air”. Derfor er det lite trolig at Netanyahu kommer til å gjennomføre “sine militære muligheter” og på et eller annet punkt i fremtiden vil Iran skaffe seg atomvåpen.

Fiasko for Netanyahu

Avtalen som er inngått mellom stormaktene og Iran innebærer at sanksjonene blir opphevd og dermed kan Iran fritt fortsette å ruste opp terrorgrupper som Hizbollah og Hamas samt opprørerne i Yemen. Russland og Kina som er leverandører av våpen til Teheran støttet landet i dette spørsmålet. I følge avtalen skal inspektører kunne sjekke alle Irans kjernefysiske anlegg. “Man nådd fram til et kompromiss som visstnok skal innebære at FN kan kontrollere alle anlegg, men at Iran skal kunne ha innsigelser. Det vil med andre ord være varslede inspeksjoner, slik det var i Israel på 60-tallet,” skriver Vårt Lands nyhetsredaktør Erling Rimehaug i kommentaren “Iran jubler”. “For Obama er dette en stor seier akkurat som det er en betydelig fiasko for Benjamin Netanyahu. USAs president har dermed gjennom sine manøvreringer gjennom 6 år klart å forhindre et israelsk militært angrep for å ødelegge Irans kjernefysiske kapasitet. Nå med denne avtalen som etterlater Irans atomvåpen program intakt er den militære løsningen skjøvet ut i det blå, i hvert fall i den nære fremtid,” skriver Debka.

Advarte mot å la Obama ta kontrollen over amerikansk utenrikspolitikk

“Til alle mine amerikansk-jødiske venner som stemte på Obama, -dette er deres seier enkelt og greit. Jeg advarte og varslet dere om hans pastor, hans medarbeidere, hans obama-fienden-av-israel2tvilsomme bakgrunn, hans manglende erfaring, og dere sa jeg var rasist. Jeg var ekstrem, McCain var for gammel og noe annet lignende nonsens. Her er vi 7 år senere og hvordan ser Midtøsten ut? Fult kaos og nå må vi trygle Iran om å kjempe mot Islamsk stat. Han har i realiteten gitt Iran alt og endog mer enn alt slik at de kan bli den ledende makten i Midtøsten for å fortsette å finansiere terror med oljesalg, utvikle ballistisk kapasitet i samarbeid med Nord-Korea og Kina, skaffe seg atombomber uten å bekymre seg for inspeksjoner da disse blir varslet i god tid og så kunne fortsette å true Israels eksistens daglig. Godt gjort dere jødisk/amerikanske velgere som stemte Obama inn i presidentstolen to ganger. Godt gjort!” skriver signaturen Ted fra Boston i en kommentar til avtalen i Jerusalem Post.