USA: Det største Jobbless claim tallet noensinne -3,28 millioner amerikanere søker ledighetstrygd -og kraftig oppgang i aksjemarkedet

3,28 millioner amerikanere var førstegangssøkere til ledighetstrygd forrige uke, viser ferske tall fra Det amerikanske arbeidsdepartementet. Dette er det høyeste tallet på førstegangssøkere av ledighetstrygd i USA noensinne. I et fritt marked ville slike tall sendt aksjemarkedet nedover, men etter at sentralbankene verden over har besluttet å svi av 50 000 milliarder for å skape stabilitet i økonomen, peker pilene på Wall Street rett opp for tredje dag. Siden all handel på gulvet er stanset av Corona-frykt på Wall Street foregår all handel elektronisk. Et spørsmål mainstream media ikke våger å spørre er hvem det er som er aktører i disse dager, når mange investorer har brent seg skikkelig. Svaret er simpelthen ganske enkelt. Sentralbankene og selskapene som har utstedt aksjene.

De massive krisepakkene, kunstig tilførsel av likviditet og helikopterpenger i form av “bail outs” til alt og alle, gjør at både sentralbankene og selskapene selv, kan kjøpe tilbake aksjer og slik tilsynelatende proppe opp aksjemarkedet, som en distraksjon fra det faktum at tilbakeslaget i økonomien kommer til å svi virkelig for folk flest. Den pågående depresjonen vil komme til å vare lenge men det vil ta litt tid før folk for alvor begynner å merke det. Gradvis vil prisene på varer og tjenester begynne å stige, og dersom nedstengningen varer lenge, vil det bli mangel på endel produkter.  Å miste jobben er ensbetydende med å få redusert inntekt og mindre kjøpekraft, noe som kan gjøre at folk utsetter kjøpet av ny bolig eller nye biler. Det faktum at verdens sentralbanker nå går sammen i en operasjon for å tilføre verdensøkonomien 50 000 milliarder viser oss hvor alvorlig situasjonen er. Når sentralbankene blir slike store aktører i markedet kan vi ikke lenger snakke om at vi har et fritt marked hvor kjøper og selger finner ut hva som er fair value på en aksjepost. I de siste dagene har den amerikanske sentralbanken tilført markedet 1000 milliarder hver eneste dag, og dette har gjort selskaper og dem selv i stand til å kjøpe opp egne aksjer og slik proppe opp markedet.

Katastrofen ligger foran

Sentralbankenes massive innsprøytning av milliarder av dollar vil hjelpe på kort sikt og stimulere aksjemarkedene, men nedover veien ligger de virkelig store problemene når arbeidsledigheten fører til at folk ikke lenger har penger nok til å opprettholde forbruket. Selv om helikopterpenger i form av en sjekk på rundt 1000 dollar vil hjelpe enkelte på kort sikt, vil resultatet av den økende arbeidsledigheten bli lavere forbruk, og når perioden med trygd går ut, i mange av statene i USA er perioden man får arbeidsledighetestrygd mellom 13 og 26 uker, og siden Corona-krisen syntes å bli langvarig, vil mange av de arbeidsledige stå uten inntekt og være avhengig av matkuponger for å overleve. Mange vil ikke klare å betjene sin personlige gjeld, og dermed blir det tvangssalg av boliger og potensielt store tap for banker og finansierings-selskaper. “Gjeldsboblen som har bygd seg opp gjennom mange år med forholdsvis lav rente og fri tilgang av kreditt vil komme til å eksplodere midt i ansiktet på Donald Trump og sentralbanken -og det vil bli en større katastrofe enn det vi nå ser skje,” sier Gregory Mannarino til Søkelys. Mannarino som har fulgt markedet i flere tiår mener at USA ikke lenger har et fritt og fungerende aksje og finansmarkedet -da sentralbanken nå kjøper opp alt som kan kjøpes for dollar. Dette nye Amerika med manipulerte markeder, “bail-outs” til alt og alle er ikke et fritt og kapitalistisk marked, basert på “fair value” men er tvers gjennom manipulert og stimulert av digitale dollars som har flommet inn i markedet som en følge av krasjet i aksjemarkedet. For øyeblikket er det minusrente for både tre måneders og seksmåneders Treasury -noe som betyr at folk taper penger på å investere i bond markedet. Tre millioner nye arbeidsledige bare denne uken er en ille, og det er også et åpent spørsmål hvordan dette vil utvikle seg i ukene som kommer. Den største katastrofen ligger foran oss.

Egon von Greyerz: “Fake Markets Supported by Fake Money”

Facebook Comments

5 tanker om “USA: Det største Jobbless claim tallet noensinne -3,28 millioner amerikanere søker ledighetstrygd -og kraftig oppgang i aksjemarkedet

 1. «Let’s pray». Om hva da? Mer penger, mindre smitte? Rettferdighet? Den allmektiges inngripen for å stanse vondt og vanskelig og sørge for det gode er akkurat lik null. Oppfylte bønnsvar er bare tilfeldigheter. «Guds veier er uransakelige.» At det går an å tro på noe så dumt?! Ha ha!

  1
  2
 2. Så hva er alternativet. Legge seg ned å sulte og dø. Myndighetene skal ikke gjøre noe men la samfunnet kollapse anyway ? Dette er i utgangspunktet ikke en finanskrise. Det er en viruspandemi som resulterer i at folk må holde seg hjemme. Da stopper all handel opp. Grunnsteinen i sivilisasjonen er handel. Uten handel stopper alt opp. Da er penger verdiløst.

  1
  1
  • Jan Hanvolds løsning (og det er mange evangelikalske hjernevaskede og uutdannede med ham) er ganske enkelt å la endetiden skje fyldest, altså komme som forutbestemt i den nasjonalistiske ørkenreligionen. Ifølge herlighetsteologer, og mange amerikanske kapitalister, kan vi forurense og forpeste og smitte så mye vi vil. Gud og Jesus og Den hellig ånd fikser alt etter den ufravikelige trengselstiden og påfølgende dommedagen.

   Jahve, Jehova, Elihu vil sørge for sine, de gode som bekjenner sin tro, og sende alle andre til velfortjent E V I G pine i helvete fordi de brøt den allvitende og allmektige guddommens regler om ikke å masochistisk underkaste seg hans forbud og påbud.

   Guds straffedom over de «vantro» er uendelig mye verre enn IS’ slakt av ikke-muslimer: Guds rettferdige pine avsluttes ikke med et halshugg, men varer i trillioners trillioner av halshugg. I all evighet. Amen. Ja, velbekomme!

  • «Gud hjelper den som hjelper seg selv.» En fattig trøst, men dog en trøst, for den uvitende, undertrykte, den dumme og fordummende, den godtroende og overtroiske.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *