Søkelys

                                                            Kontakt   -   Info   -    Arkiv    -    Linker   -   Gjestebok


  Tilbake
   

 

 

JDS-Lie
Kenyons "intellektuelle" norske apostel!

Med solid bakgrunn i den moderne trosbevegelsen, fant Geir Lie tidlig ut at Kenyons bøker var "Guds Ord" som burde oversettes til norsk. Til tross for bøkenes gnostiske og klart ubibelske innhold, så valgte altså Mr. Lie å oversette 10 av Kenyons bøker i 1982, uten å ta hensyn til kopiretten !

Da Lie syv år senere, i 1989, leste McConnells bok, gikk han visstnok gjennom en toårig teologisk krise, siden McConnell hevdet at Kenyon var påvirket av ikke-kristen filosofi (Christian Science, New Thought og Unitarianisme).  I fortvilelse henvendte han seg til 3-4 av sine tidligere læremestere ved trosbevegelsens høyborg i Tulsa, uten å få så mye som et pip til svar.  Da fant Lie ut at han måtte ta skjeen i egen hånd for å forsvare kritikken mot Kenyons verker. Her skulle man i hvert fall bite fra seg på kritikken om å forfekte et "annet evangelium".

Med intellektuell innpakning i form av en hovedoppgave, går Lie i rette med det etablerte forskningsmiljø i Norge, og hevder å inneha nye lys i Kenyon-forskningen!  Faktisk så påstås det allerede i innledningen til hovedoppgaven, som ble skrevet på begynnelsen av 90-tallet,  at Tormod Engelsviken både hjalp og oppmuntret Lie under arbeidet og at Engelsviken har gitt en positiv evaluering av arbeidet.
Det er på bakgrunn av dette litt underlig å se at Engelsviken på denne tiden samtidig rykket ut i avisene og kaller Trosbevegelsen og Kenyon for representanter for en "Satanisk forførelse". (Jfr. Fædrelandsvennen 18.07.89).

(Nettavisen Søkelys begynner å bli lei av såkalte "teologer" som sier noe den ene dagen og noe helt annet dagen etter. Vi velger likevel å tro at Engelsviken mener rett om trosbevegelsen når han kaller den for en "Satanisk forførelse").

Når Lie i sin "intellektuelle" oppgave påstår å ha inntatt et nøytralt forskningsståsted, så høres jo det lovende ut, dersom det hadde vært mulig.
Men nå er det ikke mulig å drive "tabula-rasa-forskning", så da blir Lies uttalelse mer å betrakte som en morsom utopisk ytring i denne debatten.

Uten å bli så opptatt av Kenyons bakgrunn og røtter, så velger vi her å rette søkelyset mot Kenyons bøker og hva som står der. Så får en heller se om dette er lære som kan ligne på tradisjonell kristendom eller om det er nye tanker som dominerer.

Det viser seg at det dukker opp stadig "nye lys" fra Kenyon, og etter hvert utvikler det seg til å bli et annet evangelium enn det etablerte evangeliske. Dette gjelder både menneskesyn, helbredelsessyn, forsoningslære og gudssyn.
Når Lie skal undersøke Kenyonismens utbredelse i Norge, så løfter han frem flere norske læremestre/kilder.  Leif Jakobsen, som fikk Kenyons lære i fanget allerede i 1968, blir løftet frem som en norsk kilde i oppgaven til Lie.

Dersom en hopper over den lange og kjedelige innledningen i Lies hovedoppgave, som omhandler Kenyons barndomshistorie og bla bla bla… så ser vi tidlig at Lie har behov for å gjøre Kenyon større enn det han egentlig er.  Det er utrolig hvordan en slik uinteressant person som Kenyon kan bety så mye for enkelte mennesker. En må trekke paralleller til bl.a. Jehovas Vitner og Mormonerne for å finne en liknende persondyrkelse av en bevegelses lærefader.

Det gjøres utrolige krumspring med fine og "lærde" ord for å prøve å bortforklare Kenyons klare tale.  Når Kenyon sier noe "sprøtt" rett ut, så sier Lie at dette må forstås "pragmatisk" -ikke ontologisk !?
Når Kenyon sier at dersom du er syk i legemet, så er du også syk i ånden, og det er ånden som må helbredes. Du kan visstnok ikke helbrede kropper med ord, men du kan helbrede menneskers ånd med ord. Sykdom angriper altså først sjelen/ånden.

"All are sick in spirit before they are sick in body"  (Kenyon)

Dette skal vi altså forstå pragmatisk ?

En ting kan vi slå fast, og det er at trosbevegelsen og dens representanter, Lie inkludert, er mestre i pragmatisk talekunst for å få sine tilhørere til å "svelge kameler".  Det er ikke overraskende da å høre at "det er lov å lyve for å forvirre fienden".  Det er heller ikke overraskende å høre at Lie er den eneste som har klart å forstå Kenyons lære rett, og at både McConnell og Dave Hunt har misforstått hele greia!  Også pinsevenn predikanten Thoralf Gilbrant er kritisk til denne læren.  Hør hva Gilbrant sier om JDS læren her!

Det er på sin plass å sitere noe David Wilkerson har sagt, og som blir gjengitt i boken til Dave Hunt "The Seduction Of Christianity".

"There is an evil wind...blowing into God´s house, deceiving multitudes of God´s chosen people….It is a scriptural take-off on Napoleon Hill´s book, Think and grow rich.
This perverted gospel seeks to make gods of people. They are told, "Your destiny is in the power of your mind. Whatever you can conceive is yours. Speak it into being. Create it by a positive mind set. Success, happiness, perfect health is all yours - if you will only use your mind creatively. Turn your dreams into reality by using mind power."
Let it be known once and for all, God will not abdicate His lordship to the power of our minds, negative or positive. We are to seek only the mind of Christ, and His mind is not materialistic; it is not focused on success or wealth. Christ´s mind is focused only on the glory of God and obedience to His Word. No other teaching so ignores the Cross and the corruption of the human mind. It bypasses the evil of our ruined Adam nature, and it takes the Christian´s eye off Christ´s gospel of eternal redemption and focuses it on earthly gain.  Saints of God, flee from this…!


(David Wilkerson : A Prophecy Wall of Fire,  World Challenge Inc.)


Kilder til fordypning :

Matta, Judith A: The born again Jesus of the word-faith teaching. 1987.  Spirit of truth ministry.
Hunt, Dave & McMahon, T.A. : The Seduction of Christianity
Harvest house publishers. 1985.
Farrah, Charles : Tro eller overtro ? Ansgar. 1987.
Johannesen, Geir Harald : Vekkelse eller villfarelse. Lunde. 1991.
Ryden, Kjell : Ni skal bli som Gud.  Kompendium.
McConnell, D.R. : A different gospel. 1988. Hendrickson Publishers.
Reichman, Sven : Det er ikke fra Gud alt som glimrer. REX Forlag  1990.

 
 
 
Sist oppdatert: 27.07.08