Kampen mot gjengifte fortsetter -fraskilte søker sammen for å finne styrke til å leve et kristenliv etter at ekteskapet gikk i filler

Ved første øyekast minner det om et helt ordinært kristent møte. Rundt 30 personer i alderen 40 år og oppover er samlet til lovsang, bønn og forkynnelse ved Ris menighetshus i Oslo. Men noe er annerledes. For de aller fleste av dem er enten fraskilte som ønsker å bli gjenforent med ektefellen sin, eller ektepar som har blitt gjenforent etter en skilsmisse. – Bibelen tillater kun to utfall etter en skilsmisse. Enten blir man gjenforent med partneren, eller så fortsetter man å leve enslig. Kun døden oppløser et ekteskap helt, forkynnes det med flere henvisninger til bibeltekster. Bak samlingen står Stiftelsen To sko. Fundament for stiftelsens arbeid er Bibelens budskap og prinsipper om samliv, ekteskap og familieutvikling. Ekteskapet er innstiftet av Gud, en pakt som ikke opphører før døden skiller ad. Dermed åpnes det ikke for gjengifte på noe annet grunnlag, slik stiftelsen ser det. For flere av de fremmøtte er også gjengifte uaktuelt. Det strider mot Bibelens lære, slik de forstår den. Forkynnelse om dette er i ferd med å forsvinne helt fra kristne menigheter i Norge, mener den pensjonerte forskeren og foredragsholderen denne lørdagen, Barclay Stevenson.

Les også: ImF om skilsmisse og gjengifte (leder i Sambåndet)

– Jeg kjenner faktisk ikke til undervisning om skilsmisse og gjengifte i det hele tatt utenom To sko. Man hører heller ikke forkynnelse om at man ikke skal gifte seg med en ufrelst, sier han og henviser til blant annet 2. korinterbrev 6, 14, der det står: «Gå ikke under fremmed åk sammen med slike som ikke tror! For hva har rettferd med urett å gjøre, og hva har lyset til felles med mørket?».

– Kristne lever i hor

Å leve i likekjønnede ekteskap er like syndfullt som å leve i gjengifte

Skotske Stevenson, som har vært bosatt i Norge siden 1966 og selv har vært gift med sin norske kone i 48 år, brenner for at all ubibelsk lære han mener preger menigheter i dag, må renskes bort. Han tror mangelen på forkynnelse om skilsmisse og gjengifte delvis skyldes at pastorene er redd for å ta det opp i frykt for å miste medlemmer i menighetene og for å bli upopulær. -Om temaet gjengifte hadde blitt forkynt tydeligere i menigheten, tror jeg færre ville ha valgt dette som et reelt alternativ. Mye av det som blir forkynt, er dessverre ikke etter Bibelens lære i det hele tatt. Men det forhindrer ikke at folk sluker det rett ned uten å tenke etter selv, sier Stevenson.

Han tror det har sneket seg inn enormt mye humanisme og New Age i dagens menigheter og mener at Bibelen kun åpner for gjengifte når ektefellen dør. – En skilsmisse er verre enn et dødsfall fordi den involverer svik. Å si at «vi vokste fra hverandre» eller «jeg elsker ikke ham/henne lenger» er direkte ulydighet mot Guds ord, mener Stevenson.

Han påpeker at dersom en skilsmisse ville ha annullert  et ekteskap – så ville heller ingen gjengifte ha levd i «hor», Bibelens betegnelse for all seksuell aktivitet utenom ekteskapet.  -Om man er lydig. kan man begynne å elske ektefellen sin igjen. Jeg er takknemlig for alle som holder seg trofaste til Guds ord og lever i hellighet og i renhet i møte med utroskap og skilsmisse, sier Stevenson, som mener at Bibelen er tydelig på at de som lever i «hor», heller ikke skal «arve Guds rike».

Notorisk utro

I pausen denne lørdagen møter Kristelig Pressekontor en fraskilt kristen kvinne og mann. Av hensyn til dem selv og deres tidligere ektefeller, har vi gitt dem de fiktive navnene «Berit» og «Knut». De er begge 58 år og har vært skilt fra sine ektefeller i mange år. Men det har ikke tatt fra dem håpet om en gang å bli gjenforent.

– Da jeg giftet meg, var det klart at dette gjør jeg for resten av livet, forteller Berit. Stemmen hennes brister, og hun tar til tårene. Hennes syv år yngre mann reiste fra henne i 2003. Berit møtte ham på byen, og de fikk to barn sammen i ekteskapet som varte i 10 år. Han var ikke kristen.– Jeg tror han hadde tenkt lenge på at han ville ut av ekteskapet før han endelig kom fram med det. Han var vant med å drive hor og utukt fra før og fortsatte nok i samme bane i ekteskapet. Jeg er vant til å stole på folk, men har nok sett i ettertid at han ikke var helt til å stole på, forteller Berit.

Kunne ikke tro

Da mannen forkynte at han ville skilles, var Berits første tanke at hvis ekteskapet ikke skulle vare livet ut, så kunne hun ikke tro på Gud lenger. Troen på Gud og troen på ekteskapets hellighet hang så sterkt sammen. – Jeg forstod etter hvert at jeg bare må stå i tro. Uansett om han er utro og ikke holder løftet sitt, så har jeg gitt et løfte som jeg har tenkt å holde uansett hva han styrer med, fordi jeg tror på Gud. Under lørdagens samling delte et ektepar sin historie om hvordan de fant tilbake til hverandre etter skilsmissen. Berits håp er at Gud også vil gjenforene henne med mannen.– Jeg håper at han blir en kristen og at vi kan bli en familie igjen. For det har barna våre gått glipp av, forteller Berit gråtkvalt før hun fortsetter:

– Jeg har bedt til Gud om at vi kan leve sammen som kristne, og at vi kan være et vitne for andre og leve et liv til Guds ære, sier hun.

Beruset kristen

Knut har vært skilt fra kona i 14 år. Han så på seg selv som en helhjertet kristen og var aktivt engasjert med hjelpesendinger og evangelisering. – Vi giftet oss etter å ha kjent hverandre i kort tid og møtte raskt på problemer. Vi kranglet mye, vi hadde få felles interesser, og jeg hadde til tider et voldsomt temperament, innrømmer Knut. Etter hvert tok også alkoholen styringen. Det førte til at han nesten var utro. – Det var egentlig kun fordi jeg var så beruset at det ikke ble et fysisk utroskap, forteller han og legger til at hendelsen ytterligere forverret situasjonen, og at kona kort tid senere ønsket skilsmisse.

Ubibelsk bønn

Før han ble skilt, hadde ikke Knut gjort seg mange tanker om hva Bibelen sier om skilsmisse. Det endret seg da han kom over en artikkel skrevet av daværende biskop i Pakistans lutherske kirke, Arne Rudvin. – Jeg fikk møte ham, og vi hadde gode samtaler om hva Bibelen sier om den livslange forpliktelsen et ekteskap er. Hadde jeg ikke vært overbevist om hva Guds ord sier, ville jeg lett ha blitt forledet til å finne meg noen andre, sier Knut og forteller at han har bedt Gud om tilgivelse for sin tidligere oppførsel.

Selv om det nå har gått 14 år siden kona gikk fra ham, håper og ber også Knut om at han en dag får oppleve å gjenforenes med kona.

– Jeg ble redd da jeg så hvor få kristne ledere og folk rundt meg tok ekteskapet på alvor. Jeg har opplevd å bli lagt hender på og bedt for at ekteskapets lenker må bli brutt, og at «alt må bli nytt» slik at jeg kan finne meg en annen. Jeg trodde en stund selv at dette var rett, forteller han.

Først når Knut begynner å snakke om deres felles tre barn, kommer tårene frem.

– De fleste barn har et ønske om at foreldrene skal være glade i hverandre, sier Knut og nevner den gangen han skulle fortelle barna sine at han skulle flytte ut. – De to eldste gråt. Men minsten på 5 år var helt stille og gikk ut på verandaen. Da jeg kom etter, rakk jeg bare å si at jeg var glad i ham før han avbrøt og sa: «Jeg vil ikke høre, gå inn og kyss mamma!», forteller han med en følelsesladd latter.  Skilsmissebarn vil ofte forsøke å være lojale mot begge foreldrene sine. Men i virkeligheten er de blitt sviktet, sier han.

Gifter seg for fort

Barclay Stevenson mener alle kristne som vil gifte seg, burde være gjennom et grundig kurs først. Han tror en del yngre kristne tar for raske avgjørelser. Man skal virkelig be Gud om den rette ektefellen og ikke gifte seg før man kjenner at det er Guds vei for meg, sier Stevenson som også understreker at Gud kan gjenopprette ekteskap, også de som kom skjevt ut fra starten av. – Uansett hvordan tilstanden er tidlig i et ekteskap, så kan Gud gjennopprette det. Ingen ekteskap er enkle. Det kan til tider være knalltøft, og man kan streve med store problemer. Så det kreves at begge er innstilte på å gå Guds vei, sier Stevenson.

11 tanker om “Kampen mot gjengifte fortsetter -fraskilte søker sammen for å finne styrke til å leve et kristenliv etter at ekteskapet gikk i filler

 1. Hei Jorunn Holtan. Ønsker gjerne du beskriver hva som er galt i Jan B forkynnelse når du ikke vil høre mer på han. Og evt hvor du finner hans meninger om ekteskapet. Jeg har lyttet til mange av hans taler og mener han må være en av vår tids fremste teolog og bibellærer Norge har igjen. Ellers kan jeg vise til Mikkel Vigilius (dansk bibellærer) som står krystallklart på Bibelens grunn når det gjelder ekteskapet.

  • Slik jeg oppfatter det som Torbjørn Teolog skrev her på Søkelys, så står ikke Jan B. for sannheten om ekteskapet. Jeg hørte just 2 taler av ham og ble dypt rørt over talene hans i forhold til mye av det jeg hører i dag. Derfor ble jeg veldig skuffet dersom han ikke står på Sannheten om skilsmisse/gjengifte. Jeg har hørt mange forkynnere senere tid forkynne om hvor viktig det er med å omvende seg fra synd, men når det gjelder skilsmisse/gjengifte er de blinde. Torbjørn teolog få se hvor han har det fra.

 2. Mange skråsikre her…men det er nok ikke så enkelt. Flere solide bibellærere fra flere “leire” mener noe annet. Som John Macarthur her i talen under som er reformert, og Jan Bygstad som er pastor/prest i delk Bergen. Les nøye 1.Kor.7 og se hvorfor og når bibelen åpner for gjengifte.

  https://youtu.be/NgVbVeUraSc

  • Bra du sier fra hva Jan Bygstad står for. Jeg har just for første gang hørt 2 preken av ham på nettet. Men jeg kommer ikke til å høre flere. Tror kanskje kun 10 prosent av forkynnerne står på Sannheten om ekteskapet i dag. En dag skal alle forkynnere stå til regnskap for alle dem de har forført. Se hva jeg har skrevet lenger nede.

  • Kan du, Torbjørn teolog, fortelle meg hvordan jeg kan få rede på om det er sant at Jan B. ikke står for sannheten når det gjelder skilsmisse/gjengifte? Har du noen taler å henvise til som ligger på Youtube?

 3. Min siste kommentar før jeg tar natta og drar på sykehuset i morgen, er at Søkelys klart og tydelig vil understreke at vi står fast på den bibelske læren om at gjengifte er i strid med Guds Ord. Samtidig lever vi i en verden der skilsmisse og gjengifte er blitt veldig vanlig. Jeg mener vi som kristne bevist må jobbe for å utarbeide en teolgi omkring ekteskapet som kan innlemmes og anvendes i de menigheter hvor temaene er aktuelle. Vi må våge å ta inn over oss at vi som kristne kan komme i situasjoner der gjengifte kommer i kontakt med våre forsamlinger. Disse gjengifte vil gjerne kreve full aksept og medlemskap.
  Hvordan skal vi som kristne håndtere situasjoner. Vi kan jo ikke nekte gjengifte å komme på møter og delta i felles sang og bønn, men vær menighet bør ha retningslinjer for å sette et slags skille her.
  Det finnes flere rent praktiske ting man kan gjøre for å dempe gjengifte blant kristne og sende ut tydelige signaler. Samtididg må vi også være der som forsamling for de gjengiftes eventuelle barn.
  Det er en omfattende problematikk som krever grundig teoligisk refleksjoner og et sun tanke.

  • Enig, mer tydelighet på hva mener egentlig Gud om dette.
   I noen menigheter leses knapt Guds Ord lenger. Vet ikke om jeg tenker rett, men noen ganger tenker jeg at noen av dem er uskyldige. Noen av oss har vært mer heldig enn andre og fått rett undervisning. Først og fremst i hjemmet fra man var liten.

   Jeg opplever at de som bare hopper over dette i Guds Ord, nytter det ikke å si noe til. Og de som tar Guds Ord på alvor, trenger man ikke si noe til. Kun EN ensom sjel kjenner jeg -som er ute av ekteskapet og mener det ikke kan bli noe nytt ekteskap heretter. Dette er sjeldent. Denne personen fikk Guds Ord fra sin mor og far hele oppveksten.

   Ikke lett for en pastor i 2019 å ta dette opp igjen. For hvem sitter i salen og hører på? Eller leder møtet?

   Mer bibel-undervisning inn i prekenen sier jeg 🙂 Hver gang. Selv er jeg mettet av altfor mange prekener med historier om jogging på stranda, meg-meg-meg, reiseskildringer, hvordan spise sunt, og at Gud ønsker at vi skal gå på treningssenter, og mye rart.
   (merk at jeg skrev “altfor mange”. Har ikke noe imot litt, sammen med de beste råd fra Bibelen. Selvfølgelig bør noen av oss gå på treningssenter hvis vi aldri er i skogen og hogger ved, springer på tur, er i fjøset, snekrer, mekker eller andre normale ting)

   Jeg gjør meg noen tanker om hva har egentlig blitt undervist i en menighet de siste år når man opplever å høre fra en der at “jeg var i et fantastisk fint bryllup i går!” der “brudeparet” var to kvinner.

   Enig med han Stevenson ang. ekteskap-kurs. Siste avsnitt der var veldig viktig!

   Men egentlig så tenker jeg mest av alt i dag og i går på vår redaktør på sykehuset. Du er i mine bønner. Håper du har mobil og ørepropper, sangen fortjener beste lyd: (hver gang jeg har hørt på denne i det siste har jeg foruten meg og mine, tenkt på deg)
   https://youtu.be/NdSJJmP4_IA

   Om teksten sier at en dag er alt fullkomment, så tror vi likevel at Gud griper inn her i situasjoner, og gir oss styrke til å komme oss gjennom ting. Og Han hører vår alles bønn. Alt godt ønskes deg.

  • Det er ingenting i verken 1 Kor. 7kap. eller andre steder i Bibelen som åpner opp for gjengifte. Viser spes. til vers 11: Men er hun skilt fra ham, skal hun enten fortsette å leve ugift eller forlike seg med mannen. Og en mann skal ikke skille seg fra sin hustru. (Kan det sies klarere?) Om den vantro skiller seg (vers 15), så er det ingen åpning for gjengifte. Det er å forvrenge og legge til noe i Guds ord. Ekteskapet er en pakt mellom en kvinne og en mann til døden skiller ad. Om jeg er skilt fra min mann, så er jeg fremdeles bundet til ham så lenge han lever. Jeg kan ikke gifte meg på nytt. Bibelen kaller det hor og ikke ekteskap. Når hor er unntaket for skilsmisse i Matt. 532 gjelder dette i trolovelsestiden. Man må lese det med briller utfra det jødiske bryllupet. Når Jesus sier til kvinnen som var grepet i ekteskapsbrudd i Joh. 8 kap, så sier Han GÅ BORT OG SYND IKKE MER. Om hun da går bort for å inngå et nytt ekteskap fortsetter hun å leve i hor. Det er gjengifte mens første ektefelle fremdeles lever som er alvorlig og ikke selve skilsmissen. Grunn over Romerne kap. 7 fra vers 1 og fremover. Dette er veldig alvorlig. Slik jeg oppfatter det så sier disse versene at dersom det er flere veier ut av ekteskapet enn døden,så er det også flere veier til frelse enn gjennom Jesus Kristus. Spør du meg, er det ingenting som er så krystallklart i Bibelen som skilsmisse/gjengifte. Jeg har selv vært forført. Viktig å lese Bibelen med et åpent sinn og være villig til å se Sannheten og ikke høre på det forkynnere sier. Veldig alvorlig at ikke forkynnere våger å tale Sannheten om ekteskap/skilsmisse. De skal selv stå til regnskap en dag for at de kan ha ført mane i fortapelsen.

  • Jorunn Holtan skriver: “Viktig å lese Bibelen med et åpent sinn og være villig til å se Sannheten og ikke høre på det forkynnere sier. Veldig alvorlig at ikke forkynnere våger å tale Sannheten om ekteskap/skilsmisse”.

   Ja det er alvorlig. I tillegg til alt annet galt som forkynnes.

   Kanskje er noen bedehus de beste på å tale sannheter som mange helst ikke vil høre… (?)

   I disse tider må man virkelig få komme seg inn i Ordet hvis man ikke er der. Man skjønner bedre og bedre hvorfor Bibelen advarer om forførelser og å være på vakt.

   Og denne skilte personen jeg nevnte har nesten ingen rundt seg med samme syn. Og har først og fremst sitt syn pga egenstudie og opplært i Guds Ord fra mor og far. Man burde ha funnet undervisning og hjelp i dette i menigheten. Men jeg tror ikke den tid kommer. Heller ikke vekkelsen “profetene” (en viss plass) skriker ut om. Konferanse etter konferanse sier de det samme. År etter år.

 4. Jeg ønsker meg virkelig et slikt sted, der jeg kan være sammen med mennesker som står på hele Guds ord. være trygg på at forkynnere og talere som står på plattformen ikke lever i hor selv eller aksepterer det. Jeg har snakket med flere forkynnere i det siste om hvor alvorlig det er å ikke stå på Sannheten om ekteskapet grunnet at det er et bilde på Kristus som vår brudgom og vi som hans brud. Jeg har spurt om de våger å lese alt som står i Bibelen fra talerstolen. Jeg har fått ulike reaksjoner. Men jeg har kommet frem til at jeg tror under 10 prosent av de som kaller seg kristne i dag står for Sannheten om ekteskapet. Jeg så nylig en annonse for “Evangeliske sanger i sør” i avisen Dagen. Her må det da være trygt å gå, tenkte jeg. Men da jeg så gjennom sangerne som skulle delta, oppdaget jeg at skilte/gjengifte også skulle stå på plattformen der. Jeg ble så skuffet. Det sniker seg inn over alt og svært få våger å si i fra. Da jeg i går kveld fikk en samtale med 2 av dem som velger ut disse sangerne, den ene er forkynner, ble jeg dypt dypt skuffet og sjokkert. Jeg sa at jeg vil ikke være feig, men stå opp for Sannheten. Bibelen ble holdt høyt ved innledningen til dette møte og det ble sagt at her står vi på hele Ordet. Så lenge de ikke står på Sannheten om ekteskapet, er dette løgn, spør du meg. Nå må de som står på Sannheten om ekteskapet, både forkynnere og oss andre, våge å stå opp for Jesus og forkynne Sannheten. Jesus vår brudgom kommer snart for å hente sin brud.

  • Hei, Jorunn 🌸 Det er uforståelig at ikke hele Guds råd til frelse forkynnes fra enhver talerstol, når man vet hvorfor Gud måtte sende Jesus, og hva Han kom for å frelse oss fra. Dørene er i ferd med og lukkes for den frie forkynnelsen av det sanne budskapet som får mennesker til og settes på valg. Det er tiden for forfølgelse vi er i nå. Bibelen taler om lærere i hopetall som forkynner det som klør i øret. Det virker som frykten er i ferd med å binde menighetene, og man må ikke tale noe som kan støte mennesker. Guds ord vil alltid støte kjøttet, og det å følge Jesus koster alt. Hittil har Gud hatt veldig langmodighet med mange av oss «sovende» kristne, men nå er tiden overmoden for å bråvåkne for oss alle, be for våre kjære familiemedlemmer og andre Gud vil legge på våre hjerter. Vi må stå sammen som brødre og søstre, å støtte og oppmuntre hverandre så vi når det himmelske håpet vi er kalt til. Vi trenger hverandre på veien, det mørkner i verden dag for dag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *