30 år siden Odd Kåre Rabben -døde etter å ha fått blodoverføring med HIV infisert blod

Odd Kåre Rabben ble kjent i Norge som en av de første som sto frem som hiv-positiv etter at han hadde blitt smittet gjennom et infisert blodprodukt som han trengte fordi han hadde hemofili. Rabben hadde tre eldre brødre og to av disse var også blødere. Det fantes ingen medisiner mot hiv/aids på denne tiden. Odd Kåre Rabben ble født i 1976 og hadde dersom han levd vært 47 år gammel. Han gikk bort i 1993. Odd Kåre var en kristen som vokste opp i en kristen familie og dette ble også gjenspeilt i gutten opptreden i det offentlige Norge.

6. februar 1992 blei Odd Kåre Rabben invitert på vitjing til kongen og dronninga på Slottet. Rabben sat også i ein jury som plukka ut den norske Melodi Grand Prix-melodien i 1992. Rabben døydde før han rakk å fylle sytten år. Før han døydde, spelte Rabben inn ein kassett med songar og han var med på å opprette Odd Kåres støttefond til HIV-forskning på Rikshospitalet som alle inntektene frå kassetten gjekk til. Mor hans, Vigdis Rabben, gav seinare ut boka Ei hand å holde i om sonens liv og hans kamp mot HIV og AIDS.  I YouTube videoen under kan du høre Odd Kåre synge kjente sanger fra 1980 og 1980 tallet. Blant annet “Farvel Marita”. Odd Kåres mor som stod sammen med sønnen og i ettertid skrev boken “Ei hand å holde i  døde i 2019.  Til minne om en mor og hennes sønn  som tross sin dødelige sykdom gjorde inntrykk på mange gjennom sitt vitnesbyrd om Jesus midt i sorg, smerte og sykdom.

26 tanker om “30 år siden Odd Kåre Rabben -døde etter å ha fått blodoverføring med HIV infisert blod

 1. Å tilføre sin kropp blodbestandeler er i strid med Bibelens påbud om IKKE å gjøre det i Apostlenes gjerninger 15:28,29:

  “28 Den hellige ånd og vi har besluttet ikke å legge noen annen byrde på dere enn disse helt nødvendige tingene, 29 at dere holder dere borte fra kjøtt som er ofret til avgudene, fra blod, fra kjøtt av kvalte dyr og fra hor. Om dere passer dere for slikt, vil det gå dere godt. Lev vel!»

  Vi skjønner at når dyreblod er forbudt for kristne, er menneskeblod enda viktigere å avholde seg i fra. Kristne er ikke menneskeetere og kannibaler.

  1
  4
  • Tosk!
   Blodoverføring var ikke funnet opp for 2000 år siden
   her er det snakk om hva som ikke skal inn i munnhullet!!!!

   5
   1
  • Sist jeg spurte mitt nærmeste familiemedlem som er dr. med. spesialist på sanguis fikk jeg med meg at all næring du tilfører kroppen ender i blodet. Blodet er kroppens flytende transportorgan. Hva enten du går direkte til blodårene eller via mave og tarm.

   Bibelen sier blodet er livet/sjelen i alt jordisk liv og HELLIG. Blod som forlater kroppen skal “helles til marken” og IKKE inntas.

   Men hva du personlig foretrekker har NULL relevans for kristne. Som Bibelen sier det så treffende om slike: “Spis og drikk for i morgen skal du dø”. Og ikke klag når dagen kommer. Du er informert.

   1
   3
  • Du har null oppdagelse om Jesus på korset, så det du skriver til kristne her inne kan man bare hoppe over.

   Dette var til israelittene i Mosebøkene! Hallooo ? Det har skjedd en del etter det. Men DET har du ikke oppdaget ennå.

   Hva med det om at du kan låne datteren din ut som hore i Mosebøkene? Hvorfor gjør du ikke det? (Eller kanskje endel jv’er gjør det?)

   Og -godeste JV; når du står fremfor Jesus en dag så har du INGEN unnskyldning, fordi VI vitnet for deg her inne på Søkelys, gjentatte ganger.

   I årevis. Du har lest Bibelen og bør vite.
   Men du er ikke født på ny.

   Minner deg JV på at du er ingen jøde… Hjelpe meg….

   5
   4
  • Uten kunnskap forblir du et uvitende kvinnemenneske. Blodforbudet står i APOSTLENES GJERNINGER 15:28,29.

   “Kvinner skal være i stillhet og spørre sine egne menn hjemme om det er noe de lurer på”, står det også til de KRISTNE”. Dine villfarelser viser alle hvorfor kvinner bør TIE og holde seg til kjøkkenbenken.

   3
   1
  • Nei , jeg kommenterte det du tok opp fra mosebok i kommentaren din rett ovenfor min. Det bar bare flaks jeg leste det du skrev i det hele tatt.

   Når du nå viser til Kap 15 så må du da klare å finne resten hva Gud mener om dette😊 Vi lærte det på søndagsskolen.

   Opp i lesekroken igjen med deg! Har ikke tenkt å hjelpe sinte, vonbrotne og høye på seg selv-menn som mener de er svært så «lærd».

   SKRIFT FORKLARER SKRIFT, JV.
   Og det er ikke vanskelig å finne alt du mangler å lese utenom kap 15 hvis du virkelig VIL forstå.

   Du mener dette er galt. Mens Galaterne 5 ser ikke ut til å bety noe som helst for deg😁 Hoppla!🦄

   «Men Åndens frukt er kjærlighet, glede, fred, langmodighet, mildhet, godhet, trofasthet, saktmodighet, avholdenhet»

   Du er ikke den eneste sinnataggen her inne. Kom dere inn i Ordet!😊 Får nok ikke bukt med det før det gjøres👍

   Stahet holder deg borte fra selve livet med Jesus, JV.

   4
   1
  • Hva består en menighet av, er det ikke enkeltmennesker? Nå skriver JV mye som jeg overhode ikke er enig i, men samtidig forstår han mye mer en hva de religiøse gjør. Det som er usunt og skadelig for vår helse på alle vis, før Jesus ble født, er fortsatt like skadelig for vår helse etter Hans død.

   Legg merke til dette også. Den som opphever et eneste av disse minste budene og lærer menneskene å gjøre dette, skal regnes som den minste i himmelriket. Men den som holder dem og lærer andre å gjøre det samme, skal regnes som stor i himmelriket.

   2
   1
  • “Enkeltmennesker”, tror du misforstår litt.
   Menigheten består helt riktig av enkeltmennesker, men JV siterer (og misbruker) et vers som gjelder kun når menigheten er samlet.
   Han vil ha det til å gjelde overalt..
   Det er en slik type lære en får av å ignorere sammhengen.

   Forøvrig så satte vel Jesus en viss standard om hva som angår mat og hva vi får i oss – ja Han gikk så grundig til verks at Han ikke ga rom til noen form for vranglære da han sa at “Ikke noe av det som kommer inn i mennesket utenfra, kan gjøre det urent.

   Ikke noe, tenk på det! -Ja, men.. Nei. Ikke noe men.

   Skulle vi fortsatt være i tvil, så retter Jesus fokuset på hva som faktisk gjør oss uren i neste setning:

   “Nei, det er det som går ut fra mennesket, som gjør mennesket urent”

   End of discussion, hvem vil utfordre og si at Jesus ikke snakker sant? Det hadde jeg ikke tatt sjansen på.
   Men de religiøse var stadig på jakt etter å felle Jesus og Hans lære, ser vi de i dag?

  • JV, etter den kunnskapen som er fremkommet de siste 3 årene, må jeg si det er mye rett i det du skriver her. Blodoverføring har jeg aldri reflektert videre over tidligere, det er som en verden av kunnskap har åpnet seg etter covid entret verden. Har aldri visst at det var celler fra aborterte fostre i vaksiner, denne kunnskapen har de fleste ikke hatt. En av mine kjære ble smittet av hepatitt C, etter en blodoverføring, og jeg gremmes over å tenke på det. Du har kunnskap om mye, det skal du ha, synd de fleste av oss ikke har hatt den tidligere.

   2
   2
  • Vondt å høre om den som ble smittet.
   Det kunne vært både meg og flere av mine nærmeste.

   At folk gir blod er jeg svært takknemlig for. Jeg har 3 stk svært nær familie som hadde vært DØDE nå hvis ikke de fikk blodoverføring. Man tar selvfølgelig i glede imot blod. I ett av tilfellene gikk sykehuset tom for blod og jeg er takknemlig til alle blodgivere. Jeg hadde heller ikke vært her på Søkelys om ikke det var for disse.

  • Hei Hannah, jeg tenkte aldri over dette før, og syntes det var merkelig at Jehovas vitner nektet å ta i mot blodoverføring. Jeg ser ting litt annerledes i dag, og spesielt nå. Det oppsto en alvorlig situasjon på sykehus for flere år siden der blod og anestesilege var på vei i full fart, jeg ba i panikk en kort bønn til Gud, som svarte i det jeg sa AMEN. Jeg slapp blodoverføring og det hele ble avlyst.

  • Du har et annerledes syn på tingene i dag…(?)
   Hvis du også trengte 25 liter blod for å overleve som en av mine -så hadde du valgt det. Ferdig snakket. Jeg har alltid trodd at Gud kan gjøre mirakler, MEN man HAR IKKE sett Guds miraklel med påfyll av hverken litervis av blod eller avkappede ben som vokser ut igjen på sykehuset. Gud har gitt oss legene som ordner med både blodpåfyll, operasjoner og proteser.

   Tror selvfølgelig Gud allikevel er med oss i alt, og hørte din bønn, han ser hvert enkelt av oss og kan påvirke legers avgjørelse.

   Men vi VET vi lever i en ond verden. Og denne verdens gud er satan. Ulykker, kreft, pandemier, krig, naturkatastrofer, vold og drap skjer. Men jeg tror på en Gud som kan beskytte fra vondt. Og også er med i all smerte, tøffe ting og alle situasjoner.

   Jeg holder ut. Tror jeg da…
   For en dag blir alt perfekt.

  • Unnskyld meg, men hvem er du til å irettesette
   alle som har en annen mening om ting. Jeg forteller litt av hva jeg opplevde, så starter du dine lange tirader. Lurer på om du ser hvordan du selv svarer andre mennesker, og hvordan du forlanger at andre skal svare til deg, Nick, gransker osv. Det er helt utrolig å lese hvordan du skriver til andre mennesker.

   1
   0
  • Det eneste du kan kalle irettesettelser fra meg der må jo være min påstand om at det «ville du nok ha gjort».
   Jeg skulle ha ordlagt meg finere.
   Unnskyld for det.

   Jeg tenker fremdeles at du hadde ikke valgt å dø. Du får tåle min mening. Du har dundret litt løs med sterke meninger selv.

   Du bør ta i betraktning at jeg har store personlige grunner i dette tilfellet -til å ha mine sterke meninger angående dette. Og nå ser jeg svært liten vits i å nevne noe mer om dette. Jeg sa også at jeg tror at Gud hørte din bønn i det du opplevde.

  • Det nytter ikke å si noe til Hannah, la henne være. For hun er sin egen verste fiende.

  • Det går fint, men det har ingenting med mine meninger å gjøre. Nå svarte jeg til JV, at jeg ser ting i et annet lys. Har jeg ikke lov til det? Videre kommenterer du til meg, der jeg deler litt av noe som skjedde meg, som du ikke vet noe om. Jeg slapp å få det, for det ordnet seg, og det var det. Du må bare ha dine sterke meninger, men forstår ikke hva det har med mine kommentarer å gjøre.

  • Covid vaksinen og det som har skjedd de siste årene har forandret mitt syn på dette med blodoverføring.
   Mitt inntrykk er at stadig flere kristne som ikke er Jehovas Vitner har begynt å se at dette å ta i mot blod er i strid med Guds bud.
   I det som står i det Søkelys har skrevet finner vi en gutt. En gutt på kanten av døden som var bløder.
   Han kjente nok neppe til Bibelens advarsler mot blod.
   I tillegg var det blant mange kristne langt mindre bevissthet om dette for 30 år siden.
   Men etter Covid og møkka de har hatt i vaksinen er jeg blitt våken for det synet JV og Guds Ord har.
   Den som avviser dette som sludder avviser Guds Ord.
   Men samtidig, det er jo også tilgivelse for mennesker som i uvitenhet om hva Guds Ord sier har tatt blodoverføring.
   Men prisen de kan betale er å få i seg smittet blod, urent blod etter vaksinene. Det er klokest å styre unna blod.
   Så JV er på ingen måte på tur her.
   Det er jo en grunn til at Gud advarer folk mot å ta blod og Den Hellige Ånd understreker det samme i det nye testamentet.

   Apg 15,20 men skrive til dem at de skal avholde sig fra avgudenes urenhet og fra hor og fra det som er kvalt, og fra blod.
   Apg 15,29 at I avholder eder fra avgudsoffer og blod og det som er kvalt, og hor; dersom I vokter eder for disse ting, vil det gå eder vel. Lev vel!

   På to eller tre vitners ord ligger en sak fast.
   Matt 18,16 men vil han ikke høre, da ta ennu en eller to med dig, forat enhver sak skal stå fast ved to eller tre vidners ord.
   2 Kor 13,1 Det er nu tredje gang jeg kommer til eder. Ved to og tre vidners ord skal hver sak stå fast.
   Hannah og Nick har et veldig lettfeldig syn på hva Gud gjennom sitt ord sier. Jeg skjønner at det kan være vanskelig for folk som er opplært i at det er ok å bryte Guds bud finner dette vanskelig.
   Men likevel: Guds Ord er tydelig.
   Derfor takker jeg nei til blod og tvilsomme vaksiner.

   2
   1
  • Hei Bjørn,
   Jeg skjønner at dette med blodet er et vanskelig og ømfintlig tema, og Apg 15 er noe som er verdt å bruke tid på. Jeg har heller ingen problem med at du sier jeg har et “lettfeldig syn på hva Gud gjennom sitt ord sier”.

   For meg handler det om å finne ut hvorfor det står det der står, -siden Jesus samtidig sier at “Ikke noe av det som kommer inn i mennesket utenfra, kan gjøre det urent.”
   Der virker jo som en motsigelse, er du ikke enig?
   Vil du si at Jesus ikke snakker sant her, og at vi synder ved å innta noe som inneholder blod, evt blodoverføring, eller f.eks vaksine?

   Jeg har gjort en studie om hvorfor de første hedningekristne ble pålagt denne “byrden” (nøkkelord) i Apg 15 som jeg delte her på søkelys for noen få uker siden, linken finner du her:

   https://www.sokelys.com/erna-og-hoyre-vil-ha-tvangsvaksinering-av-helsearbeidere/#comment-2039664

   Dette er slik jeg ser det, basert på flere skriftsteder og grunnleggende prinsipper i NT, kom gjerne med tanker/tilbakemelding.

   Nå vet jeg ikke hvor gammel du er, eller om du har barn, men se for deg at du har en sønn som ligger på sykehuset, svært syk.
   Legene gir deg denne beskjeden: blodoverføring er eneste mulighet for at din sønn vil overleve. Valget skal du ta overfor din sønn.

   Hva hadde du gjort? Ville du tatt Jesus på ordet om hva som gjør oss uren, eller ville du takket nei – basert på Apg 15 til de første hedningekristne?
   Tro for helbredelse er selvfølgelig også et valg, men helt ærlig, hva hadde du svart?

   Jeg ønsker bare en ærlig og oppriktig samtale, jeg har respekt for at du evt ser ting ulikt, men ønsker at du utdyper ditt syn og hva du legger i et “lettfeldig syn” som du sier jeg har.

  • Jeg spør deg Nick, om du ville gitt dine barn blodoverføring med blod fra de som er vaksinert med covid? Du sier du selv ikke er det, så da går jeg utifra at du har ansett den for utrygg og at du ikke har turd å ta den. Logisk tenkt angående blodoverføring, får man overført alle antistoffer den personen har fått via alle vaksiner tatt gjennom et langt liv, uten å vite hvilke vaksiner personen har fått. Antistoffene vil for alltid bli værende i blodet, og overføres til andre. Du har hengt deg for mye opp i at alt som går inn i et menneske ikke gjør det urent, det strider mot skriftstedene både JV og Bjørn refererer til. Jeg vil tro Jesus snakket om maten som går ut den naturlige vei, en vaksine går ikke ut den naturlige vei, men forblir i blodet med de antistoffene kroppen har dannet mot disse fremmedlegemene.

  • Hei Betina,
   Tja, hva skal man si?
   Jeg har aldri fornektet skadevirkninger av vaksinen, jeg tror at vaksinen har forårsaket både skader og dødsfall.
   Det er grunnen til at jeg takker nei til vaksinen, -samtidig respekterer jeg de som måtte mene noe annet til fordel for vaksinen.

   Her er forresten en sak jeg kom over her en dag, personlig tror jeg det har en sammenheng med vaksinen: https://www.nrk.no/osloogviken/hjerte–og-karsykdommer-har-kostet-flere-liv-enn-ventet-_-bekymringsfullt-mener-lhl-1.16444005

   (Dette kunne være mat for Kjell/søkelys, hehe)

   På bakgrunn av dette, så ville jeg foretrukket blod fra en uvaksinert person om det var tilgjengelig. Hvis ikke hadde jeg takket ja til vaksinert blod, selvfølgelig.

   Jeg er personlig overbevist om at en vaksine ikke er synd – basert på Jesu lære. Husk Han er så konkret at Han sier “ikke noe av det som kommer inn i mennesket utenfra, kan gjøre det urent.”
   Jeg finner heller ingen lære i Bibelen om det å “forurense blodet”.

   I tillegg sier Jesus at det er det som går UT av oss som gjør oss uren.
   For meg er dette så tydelig Betina, at jeg er personlig ikke i tvil. Men jeg respekterer selvfølgelig at du ser ting annerledes enn meg.

  • Takk så mye for fint svar fra deg Nick.
   Når det gjelder vaksiner, har jeg aldri tenkt på tidligere at det var urent eller synd å vaksinere seg, jeg har vel heller vært mer bekymret for bivirkninger. Har tatt mange vaksiner, også som voksen, men har aldri hatt kunnskap om disse tingene tidligere. Ser annerledes på begge deler nå, da jeg har fått kunnskap jeg aldri har hatt tidligere. Det er en ærlig sak hva hver enkelt velger å gjøre, og har gjort, og man må respektere at andre velger det man selv føler er riktig. Det er noe som heter dilemma, og i en sånn situasjon for enkelte, kan dette bli akkurat det. På Steigan i dag, er det en artikkel fra Dr. Peter McCullough, som kan sees i sammenheng med den linken du har der, men det han sier, er at disse proppene er enormt motstandsdyktig mot blodfortynnende midler.

  • Helt enig med det du sier, Betina. Det er helt opp til hver enkelt hva han/hun velger å gjøre.
   ..som også er utfordrende! Det er ikke enkelt å “være enig om å være uenig” heller!

   Romerne 14:19 er noe å strekke seg etter, selv hvor vanskelig det kan være:
   “La oss derfor ivrig søke etter det som tjener til fred, og det som fører til oppbyggelse av hverandre.”

   Skal sjekke ut artikkelen du nevner, takk for tips.

  • Kjære Hannah, det var ikke meningen hvis du ble såret av hvordan jeg svarte deg. Et godt råd er å ikke snakke for andre, som du gjorde over meg i går, om hva jeg ville gjort og «ferdig snakka». Det er så lett å misforstå deg når du skriver sånn, og mulig du ikke mener det på den måten, men det er ikke riktig å snakke over andre om hva andre ville gjort eller ikke, for det er det ingen som vet. Håper du kan ta det til deg på en positiv måte, for man må ha respekt for at andre mener noe annet, og ikke bli anklaget for at noen ser ting annerledes.

  • Nei, jeg er jo ikke det😊
   Nå tok du nettopp opp igjen noe jeg sa unnskyld for i går. (??) Jeg så meg ferdig med dette.
   Du gjentar det om å ha respekt for andre litt vél ofte til meg😉 Det gjelder alle her, Betina.
   Etter at du sier hva jeg gjorde galt (ENDA en gang (?) så skriver du om å bli anklaget (?) (jeg HAR sagt unnskyld)
   Og skriver at du håper jeg «kan ta det til meg på en fin måte (??) Igjen; jeg har sagt unnskyld, det bør være en fin nok måte👍😊
   Jeg ønsker å sette strek. Håper det er ok.

 2. JV, Gud har befalt deg «elsk din neste som deg selv» (Matt.22) Du tåler ikke Hannah engang😂 Du har litt å rydde opp i….

  Og plukker ut et vers her og der, bryr deg lite om helheten, hva Bibelen EGENTLIG sier.
  Deborah og alle de andre hopper du over😁

  «16 La Kristi ord få rikelig rom hos dere! UNDERVIS OG RETTLED HVERANDRE» (Hva??) «…med all visdom, syng salmer, viser og åndelige sanger til Gud av et takknemlig hjerte» (Kol.3)
  Her handler det om -i versene foran bl.a., om at jeg og andre frelste er Guds utvalgte😊👍 Fantastisk JV?

  Jeg har mange flere bibel-henvisninger, men du finner dem nok selv om den varme, vennlige omsorgen din er til stede😊

  Og hører du noe fra Nick, så gjemmer du deg -livredd under bordet. Ikke så rart… Vi merker Jesus SVÆRT tydelig i Nick. Og Jesus er du jo ikke så begeistret for…

  Men du så nok kommentaren hans til deg😉

  Husk, du lurer bare deg selv. Og det er trist, synes jeg.

  Mye å studere her:

  https://bibelnerden.no/onewebmedia/1%20Tim%202,11-12.pdf
  Og ikke sikkert ALT stemmer helt, men mye viktige tanker og studie👍

Det er stengt for kommentarer.