Debka: USA og Russland på kanten av militær konfrontasjon om Syria-krigen

USA og Russland står på kanten av en militær konfrontasjon med hverandre i Syria, debka-fotoskriver det israelske nettstedet Debka fredag. Det er en følelse i både Washington og Moskva om at en militær konflikt mellom USA og Russland er uunngåelig. Denne gangen direkte og ikke gjennom stedfortredere, lik den gangen tyrkiske styrker skjøt ned det russiske krigsflyet som krenket deres luftrom i fjor. Når de store aktørene kommer i direkte konfrontasjon, rømmer de mindre aktørene unna for å komme i sikkerhet.  Når president Barack Obama den 30 september deltok i begravelsen i Jerusalem av den israelske lederen Shimon Peres, må han ha erkjent av bare var 514 km unna der skarer flykter fra Aleppo, det sentrale punkt for den stadig mer eskalerende stormakts konflikten mellom Øst og Vest. (foto fra Debka)

“Bare minutter etter at seremonien var slutt hastet både utenriksminister Kerry, president Obama og sikkerhetsrådgiver Susan Rice, hjem til Washington for å håndtere den stadig mer betente krisen mellom USA og Russland,” skriver Debka videre i sin analyse om det som kan bli en større konflikt mellom Russland og USA. Det første skrittet mot en direkte konflikt ble tatt av de forente stater. Frem til nå har det ikke vært noen hemmelighet i Moskva og i enhver hovedstad i Midtøsten, at det amerikanske flyangrepet den 17 september mot de syriske regjeringsstyrkenes posisjoner i Jebel Tudar i Deir ez-Zour regionen ikke var et uhell men nøye planlagt og villet av koalisjonens styrker. Mer enn 62 syriske regjeringssoldater ble drept i angrepet. Det fakta at Barack Obama nedsatte en hemmelig granskning for å finne ut hvilket ledd i den amerikanske kommando kjeden som gav ordre om angrepet, har ført til mistanker om at noen høyt oppe i Pentagon, muligens CIA, gav ordre om luftangrepet for å sabotere den amerikansk/russiske avtalen om militært samarbeid i Syria, som utenriksminister Kerry etter lange forhandlinger hadde inngått. De innrømmelser han skal ha gitt til den russiske utenriksministeren i forhandlingene, inklusiv å dele etterretningsinformasjon var totalt uakseptabelt for forsvars departementet, det militære og etterretningen,” skriver Debka videre

Den russisk/syriske gjengjeldelsen kom to dager etter det amerikanske flyangrepet. Onsdag 19 september ble en nødhjelps kolonne på vei til Aleppo med nødhjelp truffet. Både Moskva og Damaskus benektet at de var ansvarlige for det dødelige angrepet, men ingen andre fly skal ha vært i luften over den beleirede byen. På bakken ble en større operasjon iverksatt onsdag av russiske, syriske, styrker fra Hizbollah og styrker fra den iranske revolusjonsgarden. Dersom Aleppo som er den nest største syriske byen faller, vil det gi president Bashar Assad den største militære seier i den snart 6 år lange krigen mot hans regime. Den 29 september kom USA med nye desperate trusler mot Russland i form av at utenriksminister Kerry truet med at USA ville avslutte alt militært samarbeid med Russland om Syria -dersom ikke Moskva sluttet å bombardere Aleppo. En rekke vestlige ledere, inklusiv Erna Solberg har i de siste dagene kommet med sterke fordømmelser mot Russland og krever stans i angrepene mot Aleppo. Her forteller Luke Rudkowski om den siste utviklingen i konflikten.

USA har egentlig ikke så mange valg når det gjelder konflikten. Man må enten stå taust å se på ar Russland og Syria og deres alliansepartnere fortsetter sine angrep på Aleppo, eller oppgi koordinerings avtalen mellom dem og Russland om fly operasjoner i Syria med den mulighet at det kan komme til direkte sammenstøt mellom amerikanske fly og syrisk/russiske fly i luftrommet over Syria eller det østlige Middelhavet,” avslutter Debka. USA har som kjent kommet svært dårlig ut av konflikten i Syria og gjentatte ganger har den dyktige russiske presidenten effektivt utmanøvrert USA rent diplomatisk og gjort Obama administrasjonen irrelevant i Syria. Høsten 2013 samlet USA et stort antall krigsskip og fly i området etter at sivilbefolkningen ble rammet av kjemiske våpen. Imidlertid foregikk det bak ryggen på alle et høyt diplomatisk spill som Vladimir Putin vant, og det ble undertegnet en avtale som gjorde at USA trakk flåten tilbake i bytte mot at Syria tømte sitt lager av kjemiske våpen. Dermed unngikk Syria et amerikansk angrep, Assad ble sittende med makten, og samarbeidet mellom Syria og Russland fikk fortsette. I september 2015 gikk Russland inn i krigen på Assads side, og i ettertid har ordkrigen mellom USA og Russland blitt stadig heftigere. Hvor dette ender aner ingen, og den diplomatiske retorikken syntes å bli tøffere og tøffere om denne konflikten.  Videoen under skal være tatt opp de siste dagene og viser harde kamper i området rundt Aleppo.

 

2 tanker om “Debka: USA og Russland på kanten av militær konfrontasjon om Syria-krigen

Det er stengt for kommentarer.